Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шест обективни фактора влияят на шанса за по-добро заплащане

Снимка: Shutterstock

В един идеален свят би трябвало колкото повече знаеш и умееш, толкова по-добре да е възнаграден труда ти. Реалността обаче е друга и то, не само в България. Да, принципно бихте могли да опитате да си издействате повишение на заплатата с упорита работа и тактически преговори с ръководството. Изследване на BBC показва обаче, че има и други, вероятно дори по-важни фактори. Някои от тях можем да контролираме, други просто са си въпрос на демографски шанс или пък чист късмет.

1. Млад и роден в точното време

Статистически изчислено тенденцията за най-бързо повишаване на доходите е най-висока в началото на кариерата и годините от 20 до 30. Това е периодът, в който повечето хора започват с по-ниска заплата, но е много вероятно бързо да придобият умения и опит, които да им донесат повишение. След това този бърз темп се забавя - през 30-те и 40-те години, като заплащането средно расте съответно с 2% и 1% годишно. А след прехвърляне на билото на 50-та годишнина, когато тръгваме към пенсионирането, то обикновено започва да спада. Интересен факт от статистическия преглед на BBC e и че всяко следващо поколение печели повече от предишното. Например родените в началото на 70-те години печелят с около 16% повече на 28-годишна възраст, отколкото родените в края на 50-те години. При поколението на милениълите обаче историята е съвсем друга. Родените в края на 80-те години печелят по-малко на 28 години, отколкото поколението, родено 10 години по-рано. Това е така, защото милениелите стартираха кариерата си по средата на безпрецедентен спад в заплащането, след рецесията през 2008 г.

2. Смяна на работното място

Вместо да преговаряте с шефа си за увеличение на заплатата, може да просто да опитате да смените работодателя. Изчисления на BBC показват, че хората, останали на същото работно място през 2018 г. са получили реално 0,6% годишно увеличение на заплатата след инфлация. Докато при тези, които са сменили работодателя си през 2018 г. възнаграждението скача с 4,5%. Обяснението е просто – смяната на работодателя е обвързана с възможността за договаряне на по-висока заплата.

още от Техники за успех