нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 хобита, полезни за укротяване на вътрешното безпокойство

Снимка: Shutterstock

Тревожността, която изпитваме понякога, не подминава вече никого. При някои е по-голяма, при други - по-малка и бързо утихваща, при трети - хронична, от месеци и дори години . 

Съвременните хора търсят начини за борба с нея и всеки сам открива най-доброто за себе си средство за противодействие. И все пак, има някои универсални изпитани методи, които ни помагат да се освободим от вътрешното напрежение - хобитата. Бари Сюскинд, лицензиран семеен терапевт от САЩ със специализация в преодоляването на ефектите от стреса, споделя най-полезните странични занимания за удоволствия пред сайта Bustle. Те са следните

Рисуване или отразяване чрез писане (в дневник, блог). Щом почувстваме голям вътрешен стрес, Сюскинд съветва да се изключим от социалните мрежи и да дадем изява на вътрешния творец в нас - художник, автор. Освен това той смята, че не е лоша идея хората, които страдат от значително безпокойство, да изтрият приложенията на социалните мрежи от телефоните си. Вместо да влагат часове в прегледи на Twitter/ Instagram/ Facebook, той предлага да опитат нещо креативно - да рисуват, пишат или друго. Това би имало лечебен ефект. 

Четене за удоволствие, гледане на много интересен сериал. Доказано е от психолозите, че един от най-ефективните начини да заличим от ума си временно собствените тревоги е като започнем да се вълнуваме какво се случва с други хора - независимо дали те са реални, или филмови герои и литературни образи. 

Прекарване на време навън. Разходките сред природа и излизането от дома са лечебни, както знаем - в тях има много полезна комбинация от движение и излагане на слънце и чист въздух. Препоръчва се излизане от дома за цял ден - планинска разходка, каране на велосипед, дори наблюдаване на птици и други животни или каквото и да е друго извън дома - това са работещи методи за справяне с депресията. Излизането навън за разходки всеки ден ще подобри умственото здраве дори повече. 

още от Техники за успех