Затвори

10 начина да преоткриете най-доброто си "Аз"

Снимка: Shutterstock

Ако сте попаднали в един от тези периоди, когато кариерата ви е в застой и бавно започвате да губите интерес към работата, може да започнете да мислите за нещо, което да даде тласък на вашия професионален живот.

Първото нещо, което ви идват на ум, най-вероятно е, че трябва да си поставите по-високи и предизвикателни цели, които да внесат свежа промяна във вашия живот, като следване на нова специалност, прехвърляне в нов отдел или поемане на нова професионалната роля. И това ви плаши, защото тези начинания обаче изискват огромна инвестиция на време и старания. 

За щастие, има и по-лесни алтернативи - например да направите малки промени в ежедневната си рутина, които ще ви костват значително по-малко време и усилия, но ще бъдат от голяма полза в дългосрочен план.

Ето какво може да предприемете в крачка, за да върнете кариерата си в правилната посока.

1. Посетете творческо събитие или лекция

Потърсете онлайн обяви, информация от професионални организации или попитайте колеги. Може да научите нещо ново, да получите вдъхновение или просто да разширите мрежата си от контакти.   

2. Придобийте нов опит и перспектива с помощта на доброволен труд

Доброволчеството може да ви помогне да се запознаете с нови роли и полета на работа. Освен това, то може да промени начина, по който гледате на себе си и да ви накара де се чувствате по-добре.

3. Намерете си ментор

Независимо в какъв период от вашата кариерата се намирате, ако имате нужда от лек тласък напред, трябва да намерите някой, когото уважавате и цените, и да го помолите да ви бъде наставник. Повечето хора ще бъдат щастливи да споделят с вас това, което знаят, а вашата работа е да се възползвате от техния опит и мъдрост. 

4. Открийте какво ви кара да отлагате

Ако идентифицирате причините, които стоят зад навика ви да отлагате, ще може да създадете система, която да ви "разубеждава" всеки път, когато ви се прииска да отложите даден задача за по-късно. Така чувствително ще увеличите вашата производителност.  

още от Техники за успех