нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3 признака, които показват, че се страхувате от успеха

Снимка: Shutterstock

От всички страхове, пред които трябва да се изправят хората, когато започнат бизнес, страхът от успеха определено е сред най-силните.

Колко често сте чували хора да казват, че искат да направят нещо, но така и не захващат за работа? Ако сте достатъчно опитни в играта, която наричаме живот, вероятно сте били свидетели на много подобни обещания.  

Лесно е да забележим страха от успеха у другите хора, но не е толкова лесно да го разпознаем в себе си. Не знам как стоят нещата при вас, но имаше време, когато си казвах, че искам да успея, но не получавах желаните резултати. Едва когато разбрах, че страхувам от успеха, осъзнах, че сама саботирам себе си.

Това са няколко знака, по които ще разберете, че страдате от страх от успеха.

1. Страхувате се, че успехът ще усложни живота ви

Цялото внимание, което в последните години се отделя на темата за баланса между професионалния и личния живот, ме накара да мисля, че за да бъдеш успешен, трябва да работиш повече от останалите. Мислех, че ще трябва да се откажа от живота, който имам, за да постигна професионалните си цели.

Оказа се, че това не е вярно, особено в случаите, когато успехът ви предоставя възможността да печелите повече пари за по-малко време.

Това обаче не е единствената причина да се страхувате от усложнения. По време на скорошна среща с групата, на които давам уроци по бизнес и финанси, един от моите ученици спомен, че се страхува от възможността един ден да има клиент, недоволен от неговата работа.  Чух други да казват, че големият успех може ще ги превърне в мишени на съдебни дела и дори грабежи.

Нека помислим за секунда. Дали един неудовлетворен клиент ще надделее над всички, които са доволни? Няма начин. Дали успехът винаги носи със себе си проблеми с съда или с някакви престъпници? Разбира се, че не.  

още от Техники за успех