нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Добре ми е така..."

Снимка: Shutterstock

Има много причини, заради които хората предпочитат да се придържат към зоната на комфорт, с която са свикнали.

Рискът при поемането в нова посока, страхът от нестабилни доходи и външния натиск от техните близки и познати и познати, са само част от факторите, които отказват хората от преследването на техните мечти. 

В много от случаите, самите хора, които имат нужда от промяна, си намират извинения да продължат по същия път.  Те сами се разубеждават да последват мечтите си.

Едва след като осъзнаят, че са работили срещу собствените си интереси, ще бъдат в състояние да спрат да казват „Ами ако…“ и ще започват да казват „Защо не…“

Има голяма вероятност да пречите на развитието на вашата кариера, ако често си повтаряте следните фрази:

1. „Достатъчно съм щастлив на тази позиция“

Хората постоянно използват фразата „достатъчно добро“. Обикновено, те опират до нея, когато трябва да оправдаят не дотам перфектна ситуация или да се откажат от гоненето на по-високи цели.

Замислете се, спомняте ли си да сте използвали изразът ,достатъчно щастлив", когато действително сте били щастливи?

Човек си казва тази лъжа, когато е оставил мечтата си на заден план и всячески се опитва да я игнорира и забрави. Този тип извинение може да бъде ефективно в началото, но с времето илюзията се разпада.

Представете си как би изглеждала ситуацията след 5 години. Все още ли сте доволен от позицията си или напълно сте напълно прегорели? Как биха изглеждали нещата, ако сте се ориентирали към друго поле на развитие? Обичате ли работата си?

Когато осъзнаете, че стоенето на едно място няма да разреши вашите проблеми, промяната на кариерата ще бъде по-безболезнена и по-малко рискова.

2. „Не е възможно от финансова гледна точка“

Финансовите предизвикателства са изключително натоварващи, както от логистична, така и от емоционална гледна точка. Може да имате студентски дълг, да опитате да спестите пари за апартамент или пък просто да изпитвате трудност с покриването на ежемесечните сметки.

Ако промяната на кариерата изисква инвестиции в допълнително образование или обучение, най-отговорно и рационално би било да изчакате.  Особено ако се чувствате преокупирани с управлението на вашите финанси и изпитате ужас от мисълта за трупане на допълнителни разходи.

Вместо да отлагате реализацията на вашите цели, потърсете експерт, който да ви помогне да разберете по-добре финансовата си ситуация и да промени начина, по който гледате на разходите и спестяванията. 

още от Техники за успех