Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Открий слабото място: безпогрешни тактики за водене на преговори

225

Снимка: Shutterstock

Може да не се мислите за човек, които има нужда от особени умения за преговори, но истината е, че способността да постигате съгласие с хората е нещо, което може да допринесе за изграждането на добри взаимоотношения и за получаването на нещата от живота, които наистина желаете.

Независимо дали става въпрос за личния ви живот или за вашата кариера, воденето на преговори е умение, което всеки може да овладее.

Ето няколко съвета как да бъдете по-добър в изкуството на преговорите.

1. Идентифицирайте слаби места

Най-важното при воденето на преговори са слабите места на всяка от участващите страни, в това число и вашите собствени. Може например да се нуждаете от компания, която се занимава с грижи и поддръжка на тревни площи, защото планирате да организирате парти с 100 души в двора на вашата къща, но моравата ви е в трагично състояние.

Вие, разбира се, търсите най-добрата цена,  но ако фирмата знае, че имате само един ден, за да справите с проблема, тя може да се възползва от слабото ви място при договарянето на цената на услугата.

2. Създайте връзка с другия участник в преговорите

Изграждането на връзка с човека от другата страна на масата за преговори е изключително полезно, защото тя може да ви помогне да разкриете по-лесно слабите му места. Колкото по-добри са вашите взаимоотношения, толкова по-дълбоко ще е вашето разбиране за това, от какво се нуждаят и от какво са готови да се откажат.

 

3. Бъдете наясно къде сте готови да направите отстъпка

 

Обмислете какво е наистина важно за вас, но не толкова за тях, и обратното. Борбата за нещо, което е от минимално значение за вас, е чиста загуба на време. Преговорите са базирани на вземане и даване. Добре е и двете страни да са доволни от крайния резултат.

още от Техники за успех
20
Петък
Септември