нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 важни решения, които лидерите вземат всеки ден

Снимка: Shutterstock

Както е казал покойният Стивън Кови, авторът на световния бестселър „7-те навика на високоефективните хора“: „Аз не съм продукт на обстоятелствата. Аз съм продукт на собствените ми избори”.

Ако това е така при обикновените хора, то важи два пъти по-силно за лидерите - за да бъдеш успешен лидер, трябва да си решителен. Лидерите разбират, че привидно сложните решения, които трябва да вземат всеки ден, всъщност са прости, защото винаги могат да бъдат сведени до два отделни избора. Разбира се, под „прости“ в случая не се има предвид „лесни“, защото в много често е изключително трудно да разберете кой е правилният избор, който трябва да вземете.

Това са пет измамно прости, но много важни решения, които добрите лидери вземат всеки ден:

1. Изборът между дългосрочните и краткосрочните цели

Лесно е да се каже, че хората винаги трябва да поставят дългосрочните цели на първо място. Има ли обаче хора, които наистина правят това? Има много случаи, в които няма да можете да постигнете дългосрочните си цели, ако не се съсредоточите върху случващото се около вас в краткосрочен план.

Нека вземем за пример компания, която иска да стане номер едно в определена пазарна ниша. За целта тя трябва да представи нови продукти и да спечели вниманието на нови клиенти. В краткосрочен план обаче нейното оцеляване на пазара зависи от приходите, които получава от продажбата на вече съществуващи продукти на настоящите си клиенти. В крайна сметка, успехът на тази компания ще зависи от намирането на баланс между дългосрочните и краткосрочните цели.

2. Изборът между корпоративната визия и компромисното решение

Хората се нуждаят от вдъхновяваща визия за бъдещето на компанията, за да бъдат успешни, но малко са тези, които реагират добре на план, който не предвижда никакво място за гъвкавост и промени. Дори и да уважават йерархията и професионалните граници, добрите служители искат да усетят личното си влияние върху развитието и растежа на компанията. Това означава, че лидерите трябва да изслушват чуждите идеи, дори когато са убедени, че техните са по-добри.

още от Техники за успех