нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 въпроса, с помощта на които ще си върнете концентрацията

Снимка: Shutterstock

Тъкмо сте намерили време да завършите дълго отлаган проект, но почти веднага след като започнете работа, мислите ви се насочват към нещо съвсем различно. Случва се на всеки.

Започвате да четете постове във Facebook, да разглеждате обяви в онлайн магазини и по някакъв начин се озовавате в Youtube, гледайки поредното котешко видео.

Не изпадайте в паника, това не означава, че сте обречени да си губите времето с всяко малко нещо, което може да ви отвлече вниманието от важните за вас неща. Има редица фактори, които могат да нарушат или да подобрят вашата концентрация.

Най-продуктивните хора познават тези фактори и знаят как да се възползват от тях. Това са 5 въпроса, на които трябва да отговорите, за да си върнете фокуса върху важните неща.

1. От колко време не сте си почивали?

Понякога просто сте изтощени. Дори и да не чувствате физическа умора, кратката психическа почивка винаги има позитивен ефект върху вашето цялостно състояние. Изследване, публикувано в научното издание Cognition, установява, че хората действат по-ефективно, когато отделят време за няколко кратки умствени почивки през деня.

Когато външните стимули, като например това, което виждаме и чуваме, остават без промяна в дълги интервали от време, мозъкът ни постепенно спира да ги регистрира. Хората обръщат повече внимание на новите неща.

Иначе казано, не се взирайте в един и същи документ на Word твърде дълго. Станете, разходете се и прекарайте малко време, работейки по-друга задача, ако не искате да жертвате вашата продуктивност.

2. От къде идва вашата енергия – здрав сън или кофеин?

Всички сме чували правилото за съня. Възрастните хора се нуждаят от 8 часа сън на ден. В действителност, нуждите на всеки човек са индивидуални, но ако единственият начин да издържите до края на работния ден е ако изпиете по 5 чаши кафе, може би трябва да си наложите по-ранен час за лягане.

За съжаление, наваксването на пропуснатите часове за сън през уикенда не работи. Според изследване на Медицинското училище на Харвард, производителността на хората, които отделят допълнително време за сън през уикенда, е по-ниска от тази на хората, които имат последователен и стабилен режим на спане през седмицата. Вземете съня насериозно.

още от Техники за успех