нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Двете думи „Ами, ако…?“

Снимка: Shutterstock

Преди около десет месеца напуснах работа в Procter & Gamble, на която отделих две десетилетия от моя живот.

През последните месеци, преди да взема решението, за мен ставаше все по-ясно с всеки изминал ден, че професионалният ми път в корпоративния свят наближава своя край. Себеомразата, породена от факта, че най-важното нещо в живота ми беше мнението на шефовете ми за моето представяне, в един момент се превърна в непоносима тежест.

Имах чувството, че не съм спирал на едно място дори и за секунда, но същевременно с това не съм постигнал и никакъв реален напредък. Бях станал жертва на една постоянна еднаквост – еднаквост на преживяванията, еднаквост на среда и еднаквост на смисъла. Преследваше ме чувството, че съм създаден за нещо повече от това.

Въпреки че разполагах с всичката тази яснота, аз продължавах да отлагам решението си и да се съмнявам в неговата правота.

Причината за това беше страхът от провала и по специално двете думички, който могат да бъдат вдъхновяващи в правилните ръце и обезсърчаващи, когато идват от устата на песимист: „Ами, ако…?“

Ами, ако планът ми да издам книга завърши с пълен провал? Ами, ако хората си кажат, че съм напуснал работата си просто защото не съм бил достатъчно добър? Ами, ако се окаже, че това не е истинското ми призвание?

Ако обаче използваме същите две думички, по малко по-различен начин, ще получим друг резултат.

„Ами, ако не го направя?“.

Ако не го бях направил, щях да съжалявам до края на живота си. Това е истинският отговор. За да стигна до него, постоянно си задавах въпроса: „Как мога да постигна повече – като остана или като напусна?“               

Това е само един от начините да се справите със страха от провал. Ето още шест неща, които трябва да си припомните, когато усетите колебание:

1. Има само три начина да се провалите.

Когато се отказвате, когато не се развивате и когато никога не поемате рискове.  

2. Провалът е събитие, а не човек.

Никога не мислете, че еднократните неуспехи са показателни за вашите лични качества и че предвещават бъдещи провали.

още от Техники за успех