нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нещата, които най-харесваните хора правят по-добре от останалите

Снимка: Shutterstock

Защо намираме някои хора за приятни и симпатични, а други за отблъскващи?

Преди време обсъдих този въпрос с Майкъл Сейнт Лорънс, съавтор на бестселъра „If You're Not Out Selling, You're Being Outsold“.

С Майкъл сравнихме бележките, които сме правили, за хора, с които сме се срещали по бизнес въпроси, особено в сферата на продажбите, и открихме, че голяма част от тях следват едни и същи седем правила.

1. Първото впечатление

Когато се срещате с някого лице в лице, вашите усмивка, ръкостискане и контакт с очите, трябва да бъдат възможно най-искрени и топли, близо до общоприетите норми за приятелски поздрав. Репетирайте ги с приятел или колега, който да ви сподели искреното си мнение за начина, по който приветствате останалите.

Всичко това важи в голяма сила и за поздрава по телефона. Той трябва да бъде ясен и уважителен, но не прекалено дълъг. Тук, отново на помощ идват репетициите, които могат да ви помогнат да създадете перфектния поздрав за разговор от разстояние.  

2. Запомнят имената на хората

Често се случва хората да произнасят името ми грешно. Личният ми опит позволява да кажа, че чувството определено не е приятно и на моменти дори може да бъде дразнещо. Бъдете изключително внимателни в произнасянето на необичайни имена. Допълнителното внимание и усилие, което ще отделите на този комуникационен аспект няма да остане неоценено, повярвайте ми.

3. Демонстрират внимание

Няма нищо лошо в това, че говорите за себе си, но ако започнете да се фокусирате прекалено много над вашия уикенд, последния мач с приятели, в който сте участвали, задълбавате в битовизми за вашето семейството или пък твърде дълго коментирате работата си, най-вероятно не отделяте достатъчно време, за да изслушате вашия събеседник.

Ако искате да оставите добро впечатление, следвайте тази схема: задайте въпрос, след което изслушайте внимателно  неговия отговор. Задайте пояснителен или последващ въпрос и повторете тази комбинация, колкото пъти намирате за необходимо.    

още от Техники за успех