нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Просто, кажи "Благодаря!"

Снимка: Shutterstock

Проучване след проучване показва, че изразяването на благодарност кара хора да бъдат по-уверени, да се чувстват по-щастливи и дори да спят по-добре. Изразяването на тази благодарност по посока на хората, на които тя се дължи, увеличава още повече тези позитивни ефекти.

Когато лидерите демонстрират признателност към своите служители, те са по-удовлетворени от работата си, по-мотивирани да дават най-доброто от себе си и по-лоялни към вас и вашата компания.

Тези заключения водят до логичния въпрос: ако изразяването на благодарност е толкова добро, както за човека, който отдава благодарност, така и за онзи, който я получава, защото хората не правят това по-често?

Академичните среди са особено заинтригувани от този въпрос, като според редица изследвания повечето притеснения, които ни спират да изразяваме благодарност по-често, са базирани на погрешно разбиране.

Изричането на думата „благодаря“ е по-лесно и по-въздействащо, отколкото си мислите, така че е добре да започнете да го правите по-често.

Хората обичат да се чувстват ценени

Първата причина много от нас да се въздържат от изразяването на благодарност към онези, които са направили нещо добро за нас, е чисто човешкия страх, че целият разговор може да бъде странен и неловък. Ами ако другият човек се почувства некомфортно? Може би той е наясно с вашата признателност и няма смисъл да пресолявате манджата. А може би ще кажете нещо неподходящо или пък няма да успеете да се изразите по начина, по който сте искали.

Учените обаче са тествали дали в действителност имаме основание да изпитваме подобни притеснения и отговорът е категорично не. Хората обичат да чуват думата „благодаря“ много повече, отколкото мислим, и много рядко приемат подобни разговори за неловки. С други думи страховете около начина, по който другите ще приемат нашата благодарност, почти сигурно са безпочвени. Ако това е нещото, което ви спира да изразявате признателност, то трябва да се абстрахирате от тези страхове и да започнете да го правите по-често

Начина, по който изразявате вашата благодарност, няма голямо значение.

Това обаче не са единствените страхове, които могат да попречат на човек да каже „благодаря“. Мениджърите например се притесняват за това дали ще подберат правилния начин за показването на признателност. Трябва ли да изчакат да срещнат човека на живо, преди да му благодарят? Може ли да го направят по време на разговор по Zoom? Може ли да изразите благодарността си под формата на съобщение, или това би изглеждало неискрено“

Добрите учени отново ни помагат с отговора на този въпрос. Изследване, публикувано наскоро в The Journal of Positive Psychology, пита 200 студенти в САЩ и Тайван дали самите те и хората, на които са благодарили, са се почувствали по-добре, когато те признателността е била изразена на живо, чрез видео разговор или под формата на текст.

Както може би се досещате, хората предпочитат прекия контакт пред съобщенията, но разликата между двете не е съществена. При съобщенията липсва чувството за свързаност между двамата души, но и те носят редица положителни емоции. От друга страна, видео разговорът чрез Zoom носи не по-малко щастие и свързаност от личната среща.

 „Това е добра новина за всички онези от нас, които през последната повече от година използват Zoom като основен метод на комуникация“, отбелязват авторите на прочуването от Greater Good Science Center към Калифорнийския университет в Бъркли

С други думи, ако чакате удобен момент да срещнете някой, за да му благодарите лично, по добре вдигнете телефона или напишете кратък имейл, с който да изразите вашата признателност. Въздействието на изразяването на благодарност е огромно, а недостатъците, характерни за конкретните комуникационни методи са изключително малки. Не позволявайте притесненията относно начина на изразяване на благодарност да ви пречат да казвате „благодаря“ по-често.

……………

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех