нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отвъд границите

Снимка: Shutterstock

Професионалният успех винаги е зависел от способността на хората да създават граници. Като се има предвид настоящето състояние на света, в който живеем, психичното ни здраве също зависи от изграждането на граници.

Докато много от нас се борят едновременно със стреса, произхождащ от нуждата да прекарваме повече време вкъщи, и с новите предизвикателства, които пандемията внесе в работното ежедневие, способността да даваме предимство на собствените си нужди и да знаем кога да казваме „не“ се превърна в основно умение за самосъхранение.

Както пише психотерапевтът Ани Райт в своя блог: „здравите граници могат да се отразят позитивно на много неща – от нивата ни на енергия до нашето самочувствие, от банковите ни сметки до качеството на нашите връзки“. Много хора обаче изпитват големи трудности при задаването на тези граници. Как може да разберете, дали липсата на такива граници допринася за напрежението, под което сте поставени? Райт предлага дълъг списък със признаци за липсата на граници. Ето няколко от тях.

Чувствате постоянно неудовлетворение

Ако изпитвате силно неудовлетворение от работата, която вършите, то това е добър знак, че изобщо не е трябва да приемате тази задача. „Неудовлетворението е ясен знак, че сте преминали границите си и че способността ви да разпознавате тези граници се нуждае от повече работа“, казва Райт.

Осъждате чужди решения

Какво общо има осъждането на чужди решения с вашите собствени граници? Райт обяснява със следния пример:

„Ваш приятел ви се обажда рано сутрин, за да ви каже, че отмени общите ви планове за днес, защото не в настроение. Съответно вие си мислите, че той се държи егоистично и тайно се надявате, че ще можете да вземете същото решение в бъдеще. Вие обаче не си позволявате да го направите, защото смятате, че това не е „правилен“ или „отговорен“ подход. Когато осъдителното ни мнение за чуждите решения и тайното ни желание да имаме възможността да вземем същия избор се комбинират, това е знак, че човек прави компромис със собствените си граници“, коментира тя.

Държите се като хамелеон

Нормално е да приспособявате начина си на представяне и държание в зависимост от ситуацията (не говорите с колегите си по същия начин, по който говорите с вашият съпруг/а), но не трябва да изменяте вашата идентичност, за да се харесвате на другите. „Ако се превърнете в това, което другите искат да бъдете – като личност, предпочитания, темперамент и дори външност, то трябва да помислите сериозно за създаването на по-здрави граници“, съветва Райт.

Завиждате на прямотата на другите

Ако първата ви реакция по отношение на човек, който не си мери думите и казва това, което му е на ума, е да поискате да можете по-открито да споделяте вашите чувства и мисли, то трябва да започнете да изразявате по-ясно вашите желания и нужди.

Постоянно сте ядосани

Ние сме склонни да възприемаме гнева като реакция към поведението на другите, но много изследвания показват, че той всъщност произтича от вътрешните ни емоционални борби. Райт казва, че „гневът е знак за това, че някаква наша нужда не е удовлетворена или че границите ни са преминати“. Проблемът може да идва от поведението на друг човек или от собствената ви неспособност да зададете ясни граници.

...........................

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех