нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Интровертите също могат да бъдат чаровни

Снимка: Shutterstock

Ако се чудите дали интровертите могат да бъдат харизматични, имаме две думи за вас – Киану Рийвс. Холивудската звезда е известен интроверт, чиито магнетизъм не отстъпва по нищо в сравнение с някои от най-отворените и екстровертни негови колеги. Ако обаче не сте фенове на „Джон Уик“, какво бихте казали за Барак Обама? Майкъл Джордан? Мерил Стрийп? Джими Хендрикс или повечето рокаджии от гръндж-​ерата“

Има не малко примери за тихи и резервирани хора, които могат да привличат вниманието върху себе си, стига да го поискат. Каква е тяхната тайна? Трудно е да се даде едностранен отговор, тъй като чаровните интроверти изключително различни един от друг. Ако съществуват обаче няколко черти, които са характерни за всички тях, то това са автентичността, самопознанието и страстта. Първата стъпка, която трябва да предприемете, ако искате да накарате другите да ви харесат, е да бъдете себе си – по всяко време. Звучи лесно, но в действителност хората сме склонни да прикриваме истинската си същност зад маски, страхувайки се, че другите няма да ни приемат такива, каквито сме.

Макар че не съществува универсална рецепта за изграждане на магнетизъм като интроверт, има няколко техники, които могат да ви помогнат да станете по-чаровни в очите на другите:

За една от най-успешните подобни техни разказва известният блогър Бари Даврет. Тази техника се нарича „обръщане“ и се базира на най-фундаменталният принцип на харесването – хората намират за привлекателни онези, които проявяват интерес към тях самите.

По тази причина коучовете инструктират клиентите си да се фокусират върху това да бъдат от полза за своята публика, когато изнасят презентации, а актьорите с учат да се концентрират върху сценичните си партньори, а не толкова върху себе си.

Всичко това всъщност е в плюс за интровертите, когато става въпрос за спечелването на чужди симпатии. Макар че повечето интроверти не са дарени със способността да разказват увлекателни истории пред големи публики или пък с умението да бъдат изключително убедителни във воденето на бизнес преговори, те са изключително добри слушатели.

Съветът на Даврет опира до това, че в комуникацията с човек, който искате да очаровате, трябва да прехвърляте фокуса от себе си  върху вашия събеседник.

„Техниката на „обръщане“ включва кратко изказване или въпрос, който да върне фокуса върху другия човек. Представете си го като игра на пинг-понг, при която единият участник полага усилия, за да поддържа играта възможно най-дълго. Това ви позволява да контролирате разговора, избягвайки навлизането в неудобна за събеседника ви територия“, казва Даврет.

„Като непрекъснато подтиквате другия човек да разкрие повече информация по темата, за която е решил да говори, вие едновременно демонстрирате интерес към нещо, което събеседникът ви намира за важно, и избягвате капана, в който може да попаднете, ако поведете разговора в посока, в която другата страна не иска да ходи“, добавя той.

Как изглежда тази техника на практика? Даврет прердлага няколко полезни фрази и изречения:

„Наистина? Можеш ли да ми разкажеш повече или това е цялата история?“

„Интересно. Как те накара това да се чувстваш?“

„Как така? Заинтригува ме!“

„Не очаквах това. Какво се случи после?“

„И? Не спирай дотук. Искам да чуя остатъка от историята!“

„Звучи логично. Какво последва?“

Забележете, че повечето от тези изречения включват някакъв израз на признателност или насърчаване като „Заинтригува ме“ или „Звучи интересно“. Според Даврет включването на подобни фрази е от ключово значение, тъй като чрез тях се избягва ситуацията, при която разговорът започва да прилича на разпит.

Ако при следващата си среща с хора, които искате да очаровате, се притеснявате да не се провалите, тъй като не сте особено добри оратори и сте по-тихи по природа, не забравяте за съветите на Даврет.

.......................

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех