нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвестирайте в себе си

Снимка: Guliver / Getty images

В документалния филм на HBO „Becoming Warren Buffett“, легендарният инвеститор предава няколко житейски урока на група гимназисти за това важно е човек да бъде добър с останалите, за да постигне успех в бизнеса.

Този урок Бъфет е научил от своя баща, като той го нарича „принципа на вътрешната оценка“.

„Начинът, по които се държат хората с останалите, зависи от това дали оценката им за самите тях идва отвътре или отвън. Животът ви е добър, когато сте доволни от вътрешната си оценка“, казва Бъфет на гимназистите. 

С други думи, когато човек се фокусира върху вътрешната си оценка, той може да следва личните си вярвания, ценности и идеали и да взема решения въз основа на тях. Това е по-добрият вариант от живота, базиран на външната оценка, при която мярката за успех е чуждото мнение – начина, по които другите ви възприемат. Това обикновено води до алчност и жажда за власт.

Бъфет определено живее живота си според вътрешната си оценка – той прави не само това, което смята за правилно, но и това, което е от най-голяма полза за него самия. Натрупаното от Бъфет богатство е доказателство за  успеха на този подход и в бизнеса.

При някои хора преминаването от външна към вътрешна оценка може да изисква няколко промени в поведението и ежедневните им навици.

Правете бизнес с правилните хора.

„След няколко грешни решения осъзнах, че трябва да правя бизнес само с хора на които се възхищавам, имам доверие и харесвам.“, казва Оракулът от Омаха.

Защо е толкова важно да имате добро отношения с хората, с които правите бизнес? Според Бъфет отговорът е повече от очевиден: „Никога не съм сключвал добра сделка с лош човек“.

Концентрирайте се върху нещата, които наистина имат значение

Бъфет от много отдавна знае, че най-ценното нещо, с което разполага всеки човек, е времето. За това той е отделил много усилия, за да усъвършенства умението си да изгражда граници между себе си и останалите.

„Разликата между успешните и наистина успешните хора е, че вторите казват „не“ на почти всичко“, казва Бъфет.

Тази идея е директно обвързана с вътрешната ни оценка. Когато опростяваме живота си, казвайки „не“ отново и отново на неща, които заслужават нашето време и внимание, ние можем да се фокусираме върху това да казваме „да“ на малкото неща, които наистина имат значение.

Инвестирайте в себе си

Никога не трябва да спирате да търсите нови знания и умения, защото според Бъфет „най-доброто нещо, което може да направите, е да инвестирате в себе си“.

„Ако имате някакъв талант и влагате време и усилия за неговото развитие, то тази инвестиция ще ви се отплати десетократно“, казва Бъфет.

 ...................

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех