нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уверен, а не арогантен: 9 разлики

Снимка: Shutterstock

Подобно на повечето хора, моето ниво на самоувереност е изключително нестабилно и променливо. В зависимост от ситуацията, има моменти, когато съм напълно сигурен в себе си, докато в други случаи съм срамежлив и колеблив.

Доброто самочувствие е нещо, от което всички имаме нужда, защото то влияе както на нашето представянето на работното място така и на начина, по който хората отнасят със нас в живота ни. По тази причина, прекарвам доста време, мислейки за това как човек може да стане по-уверен и сигурен в себе си. Какво може да направите, за да изградите своето самочувствие, без да изглеждате арогантни?

Така стигнах до списък с 9 неща, които различават уверените хора от арогантните.

1. Слушат много повече, отколкото говорят.

Самохвалството е маска, която прикрива дълбока несигурност. Истински уверените хора са спокойни и скромни. Те имат изградено мнение по въпроса, но искат да знаят и какво мислят останалите. .

Затова те задават въпроси с отворен край, които дават на събеседниците им свободата да бъдат изчерпателни и самоаналитични. Питат хората какво правят, как го правят, какво им харесва, какво са научили и как да постъпят, ако попаднат в подобна на тяхната ситуация.  

Уверените хора са наясно с това докъде се простират техните знания. Те винаги искат да научат повече и осъзнават, че единственият начин да го постигнат е като слушат повече, отколкото говорят.

2. Защитават позицията си не защото мислят, че винаги са прави, а защото не се страхуват да грешат.

Самонадеяните хора са склонни да застават зад една позиция и да я защитават на всяка цена, пренебрегвайки всички различни мнения и гледни точки. Те са убедени в своята правотата и искат(по-скоро се нуждаят) и вие да го знаете.  

Истински уверените хора нямат нищо против да бъдат опровергани. Те знаят, че да разбереш истината е много по-важно от това да бъдеш прав. Когато сбъркат, те не се страхуват да признаят грешката си  и да преразгледат своята позиция.

3. Насочват светлината на прожекторите върху другите.

 

Може би наистина са свършили по-голямата част от работата. Може би са се справили с най-големите препятствия. Може би е вярно, че са превърнали група от отделни личности в отлично работещ екип.

Истински уверените хора не парадират със своите възможности и постижения. Те не търсят славата, защото им стига да знаят, че постигнали това, което са искали. Те нямат нуждата от признание на останалите, защото истинското одобрение идва отвътре.  

По тази причина, уверените хора знаят кога да застанат заден план и да позволят на другите да заблестят.

още от Техники за успех