нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Действията говорят повече

Снимка: Shutterstock

От дълги години казвам на начинаещите мениджъри, че най-добрият начин да постигнат нещо значимо е като се откроят от останалите. В днешно време това става все по-трудно постижимо, тъй като всеки дава най-доброто от себе си, за да изпъкне. Има обаче няколко начина подобрите шансовете си да се отличите от другите в един свят, в който всеки се старае да покаже с какво е уникален:

Не чакайте за разрешение

Много хора чакат някой друг да ги разпознае като лидери преди да поемат инициативата в свои ръце. Не чакайте нечие одобрение, бъдете смели и вземете съдбата си в собствените си ръце.

Фокусирайте се върху качеството

Някои хора смятат, че ще бъдат забелязани от по-висшестоящите мениджъри в компанията ако вършат много работа. Често обаче това води до посредствено изпълнение на отделните задачи. В момента живеем във време, в което качеството е по-важно от количеството, така че трябва да си поставите високи стандарти на работа и да се уверите, че всичко което правите, отговаря на тях.

Престанете да се рекламирате

Много професионалисти мислят, че трябва да се рекламират, за да привлекат вниманието на шефа. Истината е, че действията ви говорят повече за вас от думите. Нека вашата автентичност бъде онова нещо, което ви разграничава от останалите. Колкото по-естествено и непринудено се държите, толкова по-лесно ще можете да изградите здрави и устойчиви връзки с вашите колеги.

Помогнете на другите, преди да потърсите помощ от тях

Докато всички около вас работят здраво, за да бъдат забелязани, вие може да изпъкнете като им подадете ръка. Помагайте на хората около вас, без да очаквате нещо в замяна. Освен че по този начин ще се отличите от останалите, вие увеличавате шанса си да получите подкрепата на ваш колега, когато имате нужда от нея.

Живеем във време, когато всички искат да са суперзвезди в офиса. Служителите работят по-дълги часове и правят всичко по силите си, за да изградят контакти с колкото се може повече важни хора в компанията. Това обаче няма да ви помогне да се отличите от останалите - ако не за друго, то заради самия факт, че всичко го правят. Бъдете уважителни и искрени, фокусирайте се върху качеството и помагайте на другите, когато можете. Това са начините да изпъкнете.

...........................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Техники за успех