Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тук няма място за скука

Снимка: Shutterstock

Минаха няколко седмици от началото на новата година и вие постепенно започвате да се приспособявате към нормалното си темпо на работа. Вместо обаче да се чувствате мотивирани и вдъхновени от новите възможности, които ще се открият през 2019 г., вие сте напълно отегчени от ежедневната си работа.

Това може да е знак, че се нуждаете от нова работа, но също така може и да показва, че бихте имали полза от приемането на няколко навика и ритуала, които да ви помогнат да си върнете интереса към работата. Преди да изтупате CV-то си от праха и да подадете двуседмично предизвестие за оставка, опитайте тези методи за борба със скуката на работното място:

1. Потърсете неща, които да разпалят вашето любопитство

Понякога отегчението е резултат от „загубата на любопитство“, казва Стив Гордън, дизайнер и директор на маркетинговата агенция RDQLUS. Най-лесният начин да се преборите със скуката е като намерите нещо, което да ви накара да си възвърнете любопитството, като например документален филм по тема, с която не сте достатъчно добре запознати, или някаква книга с интригуваща история.

Тази практика може да ви помогне да развиете чувство на любопитство към нещата, които се случват във вашето работно място. Поставете се например на мястото на ваш колега или клиенти, които ще има полза от вашата работа и се запитайте как вашите избори биха повлияли на техния живот. Когато разберете, че от вашата работата всъщност зависят много други хора, може да си припомните защо преди време сте решили да се захванете именно с нея.

2. Четете

Понякога скуката е резултат от чувството на безизходица и умът ви просто може да има нужда от малък тласък и напътствие, за да си възвърне своята креативност. Когато се мъчите с решението на сложен проблем ежедневието ви може да ви се струва монотонно и досадно,

„Задачите, които наистина изискват от вас да бъдете мотивирани и вдъхновени, са онези, които досега никой не е решавал директно(иначе можете просто да потърсите в Google и да намерите отговора). Това обаче не означава, че никой не може да ви помогне с преодоляването на това препятствие. Много вероятно е да има редица ресурси, било то книги, филми или статии в интернет, които да ви бъдат от полза – вие просто още не сте го осъзнали.“, казва професорът по психология Арт маркман.

Той съветва да се заобиколите с колкото се може повече информация по въпроса, на който опитвате да намерите решение, дори и ако тя ви се струва безполезна в началото. Може да откриете нови данни, които да привлекат вашето внимание, или пък да забележите определени модели, които да ви помогнат да вземете решение за следващата стъпка, която трябва да предприемете. Понякога скуката е просто част от творческия процес.

3. Внесете малки промени в ежедневната си рутина

Успехът се гради върху ефективни навици и рутинни практики, който внасят ред и последователност в нашия живот, но винаги идва момент, в който ползите от тези навици започват да намаляват. Ще ви дам за пример моите тренировки по бокс след работа. В началото ми бе трудно да овладея правилния начин за нанасяне на удари и да поддържам нужното темпо, но с времето свиках с техниката и всичко започна да върви като на автопилот. В крайна сметка предизвикателството, пред което бях изправен в началото, вече бе изчезнало и целият процес бе станал отегчителен.

Джон Стилгоу, автор на Outside Lies Magic, казва, че липсата на конкретен план, график и структура на вашето време понякога прави истински чудеса за намирането на вдъхновение и мотивация. И това не важи само за физическите упражнения. Има начин да включите тези малки промени в ежедневната си работа, като например да промените мястото, времето и стила на срещите в офиса или да подходите с малко по-хумористичен тон в имейлите, които ви е омръзнало да пишете всеки ден.

още по темата
още от Техники за успех