нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

О, ужас! Ами, ако се изложа?!

Снимка: Shutterstock

Какво минава през ума ви, докато се подготвяте за изнасянето на някаква реч или представянето на важна презентация пред вашите колеги? Много вероятно е в този момент в съзнанието ви да се активира вашият негативен вътрешен глас, който да ви засипе с вредни мисли и съмнения.

Макар че в главата на всеки един от нас тече постоянен монолог на нашия вътрешен глас, не е задължително той винаги да бъде негативен. В много случаи той може да бъде полезен и да ни подсеща за важни неща, които сме забравили, но друг път той ни пречи да постигаме целите си и ограничава нашите възможности. Ако вие по-често се срещате с втория тип, то трябва да поемете няколко стъпки, за да се отървете от него.

1. Фокусирайте се върху добрата страна на нещата

Най-лесният начин да се противопоставите на негативния вътрешен глас е като си представите някакъв момент от вашия живот, който ви кара да се чувствате спокойни, щастливи и в безопасност. В моят случай това е самотен плаж, на който се излежавам под слънчевите лъчи, докато лек морски бриз гали кожата ми, а единственият звук, който се чува, е шепотът на вълните. Вашият образ може да е съвсем различен от моят, но какъвто и да е, трябва да има силна емоционална тежест, за да балансира натрупаното напрежение от негативните мисли.

2. Съсредоточете се върху успеха, вместо върху възможността да се провалите

По някаква причина хората помнят своите провали изключително дълго време. Независимо дали става въпрос за някакъв гаф от ученическите ви години или за провал в университета, много вероятно е мисълта за този неуспех все още да измъчва вашето съзнание. Много често тези спомени се активират именно в моменти, когато човек е напрегнат и изправен пред сериозно предизвикателство. В тези случаи човек си казва: „Ами ако се случи отново? И преди съм се провалял, нищо чудно отново да го направя!“

Напълно наясно сте с факта, че това е един изключително непродуктивен начин на мислене, но съзнанието ви просто е фокусирано именно върху тези ваши неуспехи. За да се справите с този проблем, трябва да насочите мислите си в различна посока. Вместо да се концентрирате върху нещата, които може да се объркат, започнете да мислите за всички неща, които може да постигнете, ако сега се представите добре.

Един от моите клиенти бе шампион по вдигане на тежести. В последния кръг на голямо първенство той изпусна щангите върху себе си и почти не умря. След дълъг болничен престой той се възстанови и отново започна да тренира, а по-късно и да се състезава. Когато го попитах, какво му е помогнало да преодолее страха си от повтарянето на този инцидент, той ми каза, че през цялото време е бил фокусиран върху спечелването на нова титла.

още по темата
още от Техники за успех