Затвори

Как мога да ти бъда полезен?

Снимка: Shutterstock

Каква е тайната на успеха? Как лидерите стигат до върха?

Някои предприемачи ще ви кажат, че трябва да се трудите усърдно, за да получите това, което искате. Други ще ви посъветват никога да не се отказвате, а трети ще ви кажат, че тайната е в това да ставате в 3 или 4 сутринта всеки ден, или, ако може, изобщо да не спите!

Може би това е вярно за някои хора, но има един неоспорим факт за успеха – никой не го постига сам. Начинът, по който изграждате и поддържате вашите взаимоотношения с другите хора, е може би най-важният фактор, определящ вероятността да бъдете успешни.

Питате се как да създадете трайни и силни връзки с другите? Започнете с един прост въпрос:

„Как мога да ти бъда полезен?“

Без значение дали сте на събитие с колеги от вашия бизнес, на среща с ваш партньор или на обедна почивка с вашите служители, започвайте разговорите с „Как мога да ти бъда полезен?“

Разбира се, не трябва да задавате този въпрос, ако не сте готови да поемете ангажимент и да изпълните молбата на вашия събеседник. Ако обаче искате да постигнете успех и да изградите взаимноизгодни отношения с хората около вас, директния подход води до няколко позитивни ефекта:

  • Позволява ви да бъдете от по-голяма помощ на другите

Не е нужно да ви казвам колко досадна и безполезна може да бъде нежеланата помощ. Неподходящите запознанства, ненужните съвети и подаръците, които никого няма да използвате, не допринасят по никакъв начин за подобряването на вашия живот. Когато питате директно от какво има нужда другия човек, вие може да бъдете значително по-полезни.

  • Разчупва леда

Когато зададете този въпрос вие веднага показвате интерес към другия човек и неговите цели. Тази прозрачност в отношенията кара всички да се чувстват по-комфортно и помага за създаването на по автентични връзки.

още от Техники за успех