нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Границата, която често не забелязваме

Снимка: Shutterstock

Важно е да прекарвате повече време в компанията на други хора. Когато сте заобиколени от интересни личност, вие научавате нови неща и усвоявате нови навици, които могат да подобрят живота ви. Освен това, не трябва да забравяме факта, че някои от най-големите радости и удоволствия на живота идват от връзките ни с хората.

Съществува обаче граница, след която времето, отделено за социални контакти, губи своята полезност и се превръща в бреме. Съвременните мобилни устройства и социалните мрежи създават усещането, че трябва да бъдем свързани с външния свят 24 часа в денонощието. Всичкият този шум и постоянната социална активност може да бъде изключително изтощителни и по ирония на съдбата да ви накарат да се чувствате по-самотни от всякога.

Прекарването на време насаме със себе си е ключово за нашето здраве. В работата ми на психотерапевт обаче съм забелязала, че е изключително трудно да убедите хората, че времето, което прекарват сами, може да бъде полезно за тях.

Много от хората, с които съм работила, се оплакват именно от това, че постоянно се чувстват самотни. Освен това, множество проучвания през последните години защитават тезата, че чувството на самотност е на път да се превърне в здравословна епидемия.

Важно е обаче да отбележим, че да бъдете сами не е същото като да бъдете самотни. Много хора се чувстват самотни, дори когато са заобиколени от тълпа от хора, докато други прекарват много време сами, без да изпитват чувство на самота.

Истината е, че прекарването на повече време в уединение може да намали чувството ви за самотност. В начало може да ви бъде трудно да ограничите социалните си контакти, особено ако не сте свикали да прекарвате много време сами, но с течение на времето вие ще започнете да се чувствате по-комфортно в компанията само на себе си.

Борбата с чувството на самота обаче не е единствената причина да прекарвате повече време в уединение. Ето още няколко причини:

1. Уединението може да ви помогне да опознаете себе си по-добре

Когато сте сами със себе си, вие можете да вземате решения без външно влияние. Можете да изберете как да прекарвате времето си, без да се притеснявате, че това ще обиди или ядоса някой. Вземането на самостоятелни решения ще ви помогне да придобиете по-добра представа за собствената ви личност.

Освен това, времето, прекарано в усамотение, може да ви помогне да започнете да се чувствате по-комфортно в собствената си кожа. Колкото по-добре познавате себе си, толкова по-автентични ще бъдете в компанията на другите хора.

2. Времето в усамотение може да помогне за подобряването на отношенията ви с хората

Прекарването на много време с приятели, колеги и членове на семейството допринася за изграждането на манталитет „ние срещу тях“. Макар и несъзнателно вие ще започнете да гледате на хората, които не са част от вашия вътрешен кръг, като на различни от вас, което ще ограничи вашата съпричастност към тях.

Прекарването на време в усамотение разбива тези бариери. Прочуванията показват, че човек става по-съпричастен към проблемите и нужди на другите хора, когато прекарва повече време насаме със себе си.

още от Техники за успех