нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

О, ужас, нов проект!

Снимка: Shutterstock

Неотдавна ми бе възложено да поема ръководството на един вече започнат проект. Първата ми реакция, както може да се очаква в подобна ситуация, бе да изпадна в паника и ужас.

Тази задача, както и членовете на екипа, които работеха по нея, бяха напълно непознати за мен. Самата мисъл ме  караше да се задъхвам и да получавам учестено сърцебиене.

Да бъдеш помолен да поемеш управлението на нов проект е страхотно, защото това показва, че шефовете ви разчитат на вас и ви имат доверие, но същевременно с това то може да ви накара да започнете да се съмнявате в собствените си възможности и да се страхувате от възможността да се провалите.

За щастие, това преживяване ми отвори очите за няколко неща, които може да направите, когато сте натоварени с нов проект, вместо да се паникьосвате.

1. Направете прочуване

Поемането на управлението на нов проект може да бъде сравнено с това да бъдете затрупани от лавина от информация. Има задачи, които трябва да изпълните, графици, към които да се адаптирате и роли, с които трябва да се запознаете. Изобилието от неща, на които трябва да обърнете внимание, може да ви дойде в повече.

Преди да започнете да си скубете косите от нерви, отделете време, за да седнете и да прегледате детайлите и подробностите за проекта, които са ви били предоставени. Вземете лист и химикалка, за да отбележите всичко, което ви идва на ум. Независимо дали става дума за въпроси, които трябва да зададете, или  за определени елементи на проекта, които мислите, че трябва да бъдат променени, записването на всички тези неща на едно място ще ви помогне да се уверите, че те получат необходимото внимание и няма да се изгубят в информационния хаос, който ви е обзел.  

Мислете за този процес като за полагане на основите. Когато отделяте време, за да разберете какъв точно е проектът, какво е трябва да се направи и какво се е случило до момента, ще се почувствате много по-подготвени и мотивирани, за да продължите смело напред.

2. Задайте въпроси.

Дори да направите най-изчерпателното проучване, на което сте способни, най-вероятно ще има определени въпроси и области, които ще имат нужда от допълнително разяснение. 

Ако трябва да запомните само едно нещо от моите съвети, то не забравяйте, че е напълно нормално е да имате нужда от помощ, когато нямате опит в дадено начинание. Всъщност, това е очаквано и разбираемо.  

Да, честото задаване на въпроси ще ви накара да се чувствате като дразнител, които непрекъснато занимава останалите със своите проблеми. За това, вместо да питате в момента, в който изникне въпрос, съберете и организирайте запитванията на едно място. След това, планирайте среща с някой, който може да ви даде желание отговори, независимо дали става въпрос за член на екипа, висшестоящ мениджър или предходният ръководител на проекта.  

Разговорът лице в лице ще ви даде възможност да изчистите всички обърквания и да видите по-голямата картина(как различните елементи на този проект си взаимодействат и се допълват).

още от Техники за успех