нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кажи ми, какво ти тежи?

Снимка: Shutterstock

Има дни, в които всичко върви по план и чувствате, че можете да постигнете всичко, което си поставите за цел. Проблемите ви изглеждат по-незначителни и имате усещането, че най-накрая държите съдбата си в собствените си ръце. Напълно естествено е да искате да споделите позитивизма, който ви е обзел, с всички останали. В крайна сметка, когато се чувствате добре  и около вас виждате разтревожени хора, които се борят с някакъв проблем, нормално е да искате да им помогнете с каквото можете.

Когато сте в добро настроение, проблемите може да ви изглеждат по-лесни за решаване, отколкото са в действителност. Няма нищо лошо в това да искате да развеселите близките си хора и да ги уверите, че всичко ще бъде наред, но истината е, че когато някой преживява труден момент от своя живот, този подход рядко помага.

Това не означава, че хората, които изпитват трудности, не се нуждаят от вашата помощ или съвети(макар че в някои случаи е по-добре да избягвате да давате второто), а по-скоро, че първо трябва да се поставите на тяхното място, за да разберете по-добре проблема, пред които са изправени. Не е никак лесно да влезете в кожата на човек, който е обзет от притеснения и страхове, когато всичко във вашия личен живот върви по мед и масло. В тежи тежки моменти първото нещо, от което имате нужда повечето хора, е разбиране. В най-лошите дни от нашия живота ние искаме до нас да има човек, който да оцени това, през което преминаваме, и да не ни залъгва с обещания, че всичко ще се оправи. Едва след като получим нужното признание ние може да започнем да търсим начини за излизане от тази емоционална дупка.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за някой, който не се чувства добре, е да поемете ролята на негов отдушник. Изслушайте всички тревоги и страхове, които го тормозят в момента. Важно е обаче след като демонстрирате, че разбирате чувствата, който той изпитва в момента, да не прибегнете отново до метода на „развеселяването“ и да започнете да му казвате да „гледа на нещата от добрата страна“. Човек не може просто да се усмихва и весели, игнорирайки всички лоши неща, които се случват в живота му. Проблемът е реален и трябва да бъде разрешен. Няма директен път, по който да се премине от депресия към щастие.

Вместо да се стараете да направите другите щастливи, опитайте да ги накарате да се чувстват в безопасност. Едва след като човек се почувства в безопасност и разбере, че зад ъгъла не го очаква нещо ужасно, той може да се фокусира върху някакъв позитивен завършък на всички премеждия, през които преминава.

.........................................

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех