нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първата седмица - по нея посрещат!

Снимка: Shutterstock

Най-накрая сте успели да спечелите така желаната от вас нова работна позиция. Целият упорит труд и подготовка са се изплатили. Нямате търпение да започнете работа и да направите положително впечатление на нови си шеф и колегите. Първата работна седмица може да бъде изключително вълнуваща, но и не по-малко напрегната и стресираща.

Повечето книги и статии по темата съветват да се отпуснете и просто да бъдете себе си, но според мен има няколко неща, на които трябва да обърнете специално внимание през тази критична първа седмица, ако искате шефът и колегите ви да останат с добро впечатление за вас.

Пристигайте рано, тръгвайте си късно и носете подобаващо за позицията ви облекло

Напълно възможно е шефът ви да идва първи на работа, но трябва да се постараете да бъдете в офиса преди вашите колеги поне през първата седмица от работа. Добра идея е и да останете до малко по-късно от тях. Дори и да сте свършили работа в  17:30, няма да направите особено позитивно впечатление, ако си тръгнете първи от офиса, докато вашите колеги още са по бюрата си. Макар че служителите в компанията може да имат различно работно време, добре е през първата седмица да заложите на сигурно, като бъдете сред първите пристигнали и сред последните, които са си тръгнали. Що се отнася до дрехите, винаги е по-добре в началото да носите по-официални дрехи, отколкото е нужно, вместо да изглеждате не на място с небрежно облекло. Това показва уважение към новото ви работно място. С времето ще се ориентирате по-добре в обстановката и ще получите представа за начина, по който се обличат другите, адаптирайки гардероба си към дрехите, които са ви най-удобни.

Поемете инициативата в собствените си ръце и се представете на останалите

В много работни места прекият ви ръководител или друг мениджър от компанията ще ви запознае с вашите колеги още в първия ви работен ден. Ако обаче това не се случи, трябва сами да се представите на останалите. Дори ако някои от колегите ви са дошли при вас първи, не чакайте другите да направят същото. Така ще покажете, че сте човек, който не се страхува да поеме инициативата и не чака нещата да му бъдат поднасяни наготово.

Подгответе се с въпроси

Един от най-лесните начини да покажете интерес към работата и готовност да се учите е като си подготвите добре обмислени въпроси, които да зададете на шефа си и на вашите колеги. Записването на техните отговори в тефтерче или на някакъв електронен носител е добър начин да демонстрирате, че действително оценявате съветите им и че не се преструвате на заинтересовани, само за да направите добро впечатление.

Подгответе се да отговорите на въпроси за себе и за новата ви работa

Помислете за това как бихте отговорили на въпроси, свързани с предишната ви работа, за да представите себе си и бившия ви работодател в добра светлина. Дори ако предишното ви работно място далеч не е било идеално, не се оплаквайте и не се отдавайте не злословене. Нека шефът и колегите ви да знаят, че сте развълнувани от възможностите, които новата ви работа е открила пред вас и че искате да започнете да допринасяте за развитието на компанията и успеха на екипа колкото се може по-скоро. Напълно възможното е новите ви колеги да не са запознати с вашата роля в организацията, така че помислите върху начина, по който да отговорите на въпросите им свързани с вашата позиция.

Усмихвайте се и бъдете готови да помагате, когато можете

Една най-обикновена усмивка може да направи много за първото впечатление, което правите на хората. Комбинирайте усмивката с ентусиазъм и готовност да помагате на останалите и за нула време ще се изградите положителен имидж в офиса. Важно е обаче да предлагате помощ както на вашия ръководител, така и на колегите ви, защото в противен случай рискувате да си спечелите репутацията на служител, който просто иска да се издигне в организацията възможно най-бързо, като се подмазва постоянно на шефа.

..........................

Харви Дойчендорф, експерт по емоционална интелигентност и автор на книгата „The Other Kind of Smart“, за FastCompany.com

 

още по темата
още от Техники за успех