Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хубавите маратонки и пътят към успеха

121

Снимка: Shutterstock

Макар че има множество успешни хора, които дават огромен принос към обществото, много повече са тези, които олицетворяват алчната страна на човечеството, като непрекъснато търсят начини да се облагодетелстват за сметка на другите.

За съжаление, тези хора често трупат своето богатство на гърба на наивността и дори откровената глупост на масите, като им обещават нещо различно. Нещо, от което мислят, че имат нужда. Нещо, което мислят че искат. Нещо, което смятат, че ще ги направи щастливи. Нещо, в което да вярват.

Много хора, които жадуват за по-смислен живот, търсят точно това – обещание за по-добро бъдеще, което може да бъде превърнато в реалност с кода на кредитната ви карта и няколко клика на мишката.

Нека бъдем честни, кой не би се възползвал от възможността да похарчи няколко долара, ако това ще му осигури успех и щастие?

Знам, че аз бих го направил. Ако трябва да бъда честен, доскоро самият аз бях част от същите тези маси от хора, които търсят своето щастие в обещанията на някоя компания. Не мога да кажа, че и днес не попадам от време на време в капана на консумеризма.

Нека обаче се върнем за кратко във времето, когато бях в четвърти клас. Спомням си, че през едно междучасие играехме на една игра, която наричахме „нокаут“. Става въпрос за игра на баскетбол, при която победителят печели всичко. Тогава забелязах един интересен феномен - най-добрите играчи в класа имаха страхотни обувки.

Предвид факта, че става въпрос за 90-те години на миналия век, всичките ми съученици, които играеха баскетбол, носеха маратонки на звезди като Майкъл Джордан, Шакил О'Нийл и Алън Айвърсън. Ако можехте да видите лицето ми, когато разкрих тайната на техния успех! Единственото нещо, което трябваше да направя, за да победя моите съученици, беше да убедя моите родители да ми купят тези безбожно скъпи маратонки.

След няколко дне на сериозно убеждаване, отидох на училище с първия си чифт баскетболни маратонки на Найк. С нетърпение дочаках междучасието за поредната игра на „Нокаут“ и с новопридобитата си увереност се насочих към линията за наказателни удари и стрелях.

Както можете да се досетите, това не беше денят, в който спечелих играта. Това не се случи нито в следващите няколко дена, или пък в следващите няколко месеца. Това преживяване обаче ме научи на един изключително важен урок – хубавите маратонки не са пряк път към спортни умения.  

Ще ви излъжа, ако кажа, че не ми се наложи да науча същия този урок още няколко пъти, преди да го осъзная, но истината е, че повечето хора никога не научават нещо толкова просто, колкото фактите, че щастието не може да бъде открито в някакъв предмет и че не съществува пряк път към успеха.

Въпреки всички обещания по телевизията и социалните мрежи, предметите не носят щастие, а един онлайн курс по бизнес не е достатъчен, за да станете успешни. Не може да очаквате да правите милиони, докато лежите на шезлонг в Бахами, само защото рекламата на някакво приложение в интернет гласи това. Тази реклама просто представя поредната примамлива картина, която ви кара да харчите пари за краткосрочни решения на дългосрочни проблеми.

Дългосрочният проблем в случая е, че не работите по изграждането на навици, които могат да ви помогнат да постигнете успеха, който желаете толкова силно. Колкото и предмети да си купите, колкото и бизнес семинари да посетите, те няма да ви донесат това, което наистина искате. За целта трябват усилия, последователност и търпение.

Ако искате да бъдете щастливи, трябва първо да спрете да практикувате навиците, които ви правят нещастни. Разработете рутинна система на медитация, която да подобри умението ви да бъдете ангажирани и концентрирани. Позволете си да изразите чувствата си, вместо да ги потискате вътре в себе си.

Вместо да опитвате да си купите пряк път към успеха, запретнете ръкави и поемете инициативата в собствените си ръце. Когато се приберете вкъщи от работата, която презирате, отделете нужното време, за да инвестирате в мечтите си. Консултирайте се с хора, които вече имат опит в сферата, в която са вашите интереси. Направете всичко по силите си, за да превърнете тази визия в действителност.

Запомнете, че щастието е състояние на духа и че всички преки пътища всъщност са прикрити заобиколни маршрути.

Матю Джоунс, терапевт и писател, за Inc.com

още от Техники за успех
25
Вторник
Юни