нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Под маската на надменност

Снимка: Shutterstock

Важно е човек да обръща внимание на сигналите, които изпраща с езика на своето тяло.

Със сигурност сте чували този съвет много пъти, но това е защото невербалните жестове могат да ви накарат да изглеждате неуверени и колебливи. 

Нервното мърдане на краката, прегърбването и много други малки жестове показват липса на самочувствие.

Разбира се, съществува и другата крайност, при която човек започва да излъчва високомерие и арогантност.  

От BussinesInsider  съветват да избягвате тези 7 жеста, ако не искате да изглеждате прекалено надменно.

1. Избягване на контакт с очите

В момента най-вероятно си казвате: „Чакайте малко! Мислех си, че избягването на контакт с очите е едно от онези неща, които ме карат да изглеждам неуверен.“

Разбира се, напълнно сте прави да си мислите това, но в зависимост от вашето цялостно поведени, избягването на контакт с очи може да ви представи и в двете крайности.

Питате се защо? Факт е, че този жест може да показва липса на желание за комуникация с даден човек или, че не се интересувате от разискваната тема. Без значение дали погледът ви се върти из стаята или е прикован към телефония екран, начина ви на държание може да накара събеседника ви да се чувства недостоен за вашето време и внимание. 

2. Кръстосване на ръцете

Всички знаем, че  поза, която не показва особена приветливост и отвореност към останалите. Дори на подсъзнателно ниво, кръстосаните ръце ви поставя в дефанзивна позиция, която ви кара да изглеждате недостъпни и изнервени.

Все пак, не искате да изпращате сигнал, оповестяващ вашата незаинтересованост и идеята, че сте над тези неща. Вместо това, заемете отворена позиция, която ще ви представи в по-добра светлин, акцентирайки над вашето приятелско отношение и склонност за участие в разговорите.

още от Техники за успех