нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Преломните моменти в кариерата на всеки човек

Снимка: Shutterstock

На пръв поглед работата, която вършите всеки ден, може да изглежда обикновена и незначителна, от гледна точка на по-голямата картина на вашия професионален живот. Но има моменти в кариерата на всеки човек, от които зависи дали тя ще бъде успешна, или не. 

В зависимост от това дали сте подготвени за тези моменти, може да опропастите кариерата си или да я издигнете на следващото ниво.

Сайтът Entrepreneur.com цитира кариерни експерти, които са съставили списък с някои от най-съществените преломни момента в кариерата на всеки човек.

1. Първата ви среща на четири очи с новия шеф

Първата ви лична среща с шефа може да ви върне в ученическите ви години, когато е трябвало да се срещнете с директора, след като сте направили някаква беля. Имате чувството, че тази среща няма да доведе до нищо добро. Според кариерният консултант Хана Морган, първата среща с шефа дава тон на вашите взаимоотношения и определя начина, по който ще работите заедно.  „Това е възможност да научите какво е важно за вашия шеф, за да сте сигурни, че отговаряте и дори надминавате неговите очаквания.“, казва Морган. Насрочете лична среща с шефа възможно най-бързо, ако той не го направи преди вас.

2. Първият път, когато задължително трябва да кажете „да“

Експертът по кариерно развитие Джил Хасинто казва, че в професионалния живот на всеки служител идва момент, в който неговият шеф ще го помоли да поеме отговорност за задача, която в този случай той е възпрепятстван да изпълни. Първата ви реакция може да бъде да кажете „Не, в никакъв случай!“, но за да постигнете истински напредък в кариерата си трябва да кажете „да“. „Когато казвате „да“ на нещата, които ви плашат, вие си позволявате да бъдете предизвикани и да излезете от зоната си на комфорт“, казва Хасинто. Точно това са моментите, когато се случват големите промени във вашата кариера.

3. Първият ви провал

Всички правим грешки. Първият провал може да изглежда като нещо фатално, което ще съсипе вашата кариера, но в действителност нещата стоят по различен начин. „Преди да опитате да разрешите проблема, или още по-лошо – да го прикриете, споделете решението си с колега, на който имате доверие.“, съветва Морган. „В зависимост от размера на проблема, може да се наложи да се консултирате с мениджъра си. Важно е да признаете вината си и да обясните какво планирате да направите, за да отстраните проблема. Когато признавате грешката си пред вашите ръководители, вие показвате, че разбирате къде сте сбъркали и  че поемате пълна отговорност за това“, добавя тя.

още от Техники за успех