нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пролетно почистване

Снимка: Shutterstock

Времето се затопля и дните стават по-слънчеви. Иначе казано, наближава моментът за едно добро пролетно почистване. Ако обаче амбицията ви не е просто да почистите дома си и работното си място (за много от нас двете все още са едно и също), а и ума и душата си, то ще трябва да свършите малко повече работа.

„Дори хората с безупречно поддържани домове може да се чувства обкръжени от безпорядък“, казва професионалният организатор Кери Томас в пост в блога TED Ideas. Предвид нейната професия, физическите пространства в живота и винаги са били подредени перфектно, но след тежка операция тя се е чувствала затрупана от безпорядък, просто не този тип, който първо ни идва на ум.

„Животът ми беше изключително подреден и получавах много комплименти за това. Въпреки всичко имах чувството, че съм попаднала в безизходица. Защо? Защото бях затрупана в емоционален безпорядък. Неговата проява бе под формата на страх и по-конкретно въпроси като: „Какво ще стане, ако операцията не бъде успешна?“, „Ами ако отново имам проблем със сърцето?“. Освен страх имаше и чувство на вина. Аз се питах: „Защо все още съм тук, а други хора вече не са?“, споделя тя.

Томас е осъзнала, че стресът и натоварването, което е изпитвала, не се е дължало на неподредените шкафове или неизпълнените задачи от нейния календар (макар че това също е било допринасящ фактор). Нашите мисли могат да носят не по-малко стрес от хаоса в околната среда. Сега Томас учи клиентите си, че съществуват пет типа безпорядък, които заслужават еднакво внимание:

Физически безпорядък – „Това са типичните неща, за които се сещаме, когато чуем тази дума. Това са неподредените гардероби, кашоните с вещи за изхвърляне, неизмитите чинии и тн.“, пише тя.

Дигитален безпорядък – Пълна ли е пощата ви със стотици непрочетени писма? Ако отговорът ви на този въпрос е „да“, то имате проблем с цифровия безпорядък. „Това обаче не са само съобщенията в имейла, но и разхвърляните файлове на вашия десктоп и папките без ясно описание, които ви губят времето в търсене на нещата, от които се нуждаете“, отбелязва Томас.

Психически безпорядък – „Тук попадат вашите страхове, списъците със задачи, случващото се около вас, новините по телевизията и всичко друго, което ви държи будни до късно“, казва тя.

Емоционален безпорядък – Този тип безпорядък включва „негативни модели на мислене и вярвания, които дори не осъзнавате, че носите със себе си“. „Тук влизат коментарите от рода на „не мога да правя…“, като например „не мога да отслабна“ или „не мога да напусна работа“, обяснява Томас.

Духовен безпорядък – Тя определя този тип безпорядък като „липса на прошка или спокойствие“, като състояние, в което не можете да намерите мир в себе си.

Както справянето с физическия безпорядък изисква запретване на ръкави и хващане на метла в ръка, така и човек трябва да положил усилия за преодоляването на другите по-абстрактни типове безпорядък.

„При физическият безпорядък събирате нещата в кутии и торби, или ги изхвърляте в кош за боклук. При другите типове безпорядък действията са малко по-различни. Тук може да става въпрос за разговор с добър приятел, за разходка сред природата, медитация или писане в дневник. С други думи и в двата случая трябва да предприемете някакво действие, колкото и да е малко, и да продължите напред. Вселената ще ви възнагради с инерция“, казва Томас.

Ако се готвите за пролетно почистване, не мислете, че подредбата на килера и почистването на пощенската кутия ще ви помогнат да намерите баланс в живота. За истинско спокойствие е нужно да овладеете безпорядъка във всяка от петте изброени области. Започнете от днес!

.................

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех