нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Търговците са майстори на три полезни умения. Вие също може да ги научите

Снимка: Shutterstock

Най-добрите търговци са експерти в три важни човешки умения, които могат да направят всеки по-успешен и щастлив.

Слушане

Всеки знае, че способността да изслушвате другите е изключително важна. Опитът ми показва, че в света на бизнеса именно търговците са най-добрите слушатели, тъй като те трябва да разбират добре даден проблем, преди да могат да предложат на клиентите си решение.

За да бъдете ефективни слушатели трябва да направите две неща – да говорите по-малко и да мислите за нещата, които искате да кажете, докато другия човек говори. Второто определено е по-трудно от първото.

Как обаче може да се научите да бъдете добри слушатели? Много лесно. В момента, в който съзнаете, че мислите какво да кажете, когато вашия събеседник се изкаже, потиснете вътрешния си глас и пренасочете отново вниманието си към думите на човека до вас. Ще останете изненадани от влиянието, която това малко действие ще окаже върху комуникацията ви с другите.

Опростяване

Тъй като живеем в сложен свят, който ни затрупва с решения и възможности, най-добрите търговци са се научили да отсяват важните неща от ненужните подробности. Те знаят как да представят идеите си така, че всеки да разбира същността не техните послания, най-вече техните клиенти. Идеята на опростяването не е да се държите с другите като с глупаци, а просто да не сте снизходителни. Как може да се научите да опростявате нещата? Най-лесният начин е като се поставяте на мястото на другите и помислите за това дали бихте разбрали посланието си, ако не бяхте запознати с всички детайли и факти, с който сте наясно.

Дебелокожие

Страхотните търговци знаят как да толерират отхвърлянето, защото ако не могат да се справят с това, няма как да си вършат работа. Да си дебелокож обаче не означава да си дебелоглав. Важно е да може да губите, без да приемате провалите си присърце. Това дали приемате неуспехите и отказите сериозно или ги третирате като незначителни спънки по пътя ви към успеха е от определящо значение дали ще бъдете щастливи в работата и живота. Някои хора са дебелокожи по природа, други се научават да бъдат такива по принуда, а трети никога не придобиват това умения. Последната група почти винаги преминава по по-труден житейски път и често страда от депресия.

Как може да станете дебелокожи? Първо, спрете да измервате стойността си като човек и професионалист на база на това, което вие смятате, че другите мислят за вас. Честно казано, ако не можете да четете мисли, то със сигурност нямате напълно точна представа за мнението на другите. Няма причина да се обсебвате с нещо, което се базира на догадки.

…………….

Джефри Джеймс за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех