нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Въпросът, който да зададете в края на интервю за работа

Снимка: Shutterstock

Интервюто за работа трябва да бъде двупосочна улица, в която и двете страни - кандидатът и работодателят - да имат една и съща цел: да разберат дали може да си бъдат взаимоизгодни. Най-добрият начин това да се случи е като интервюираният също зададе въпроси. На правилните въпроси посвещава материал Business Insider. 

Експертите по кариерно развитие Катрин Брукс и Лин Тейлър от САЩ казват, че това, което кандидатът може да попита варира в зависимост от индустрията, компанията или длъжността, към която той се стреми. Но и двамата експерти са единодушни по отношение на употребата на един въпрос, от който всеки кандидат трябва да се интересува: "Кой успява на тази позиция?". Или перефразирано, въпросът може да се зададе като: "Как бихте определили успеха на тази позиция?".

"Този въпрос дава вътрешна информация за позицията и гледната точка на интервюиращия за организацията", казва Брукс, изпълнителен директор на Центъра за професионално развитие на студенти към университета Вандербилт. И допълва: "Това е видът информация, която не можете да намерите лесно в интернет".

"Отговорът на този въпрос ще ви даде представа как вашите кариерни цели се припокриват с приоритетите на компанията", допълва Тейлър, национален експерт по развитие на работното място. "Ще получите безценна информация за специфичните умения, които се търсят. Ще усетите вътрешната гледна точка зa истинските приоритети за работата, не само описаните в длъжностната характеристика", коментира още тя.

Важно е да помните, че ще прекарвате повечето от времето си в работа, така че трябва да сте сигурни, че позицията ще ви даде нужното предизвикателство, мотивация и възнаграждение. 

"Всеки един от вашите въпроси трябва да извлече максимална информация не само за конкретната позиция, но и за бъдещия ви шеф, стила на работа, фирмената култура и работна етика", казва Тейлър. "Да усетите специфичната химия между вас и потенциалните ви мениджъри и колеги, с които евентуално ще работите, често може да ви даде фундаментална насока за възможността да надскочите себе си в бъдещата работа. И има начини това да се установи, още преди да се ангажирате."

"Този въпрос по-специално ще ви подготви с еталон, по който да работите", добавя Тейлър. 

още от Техники за успех