нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Любимите книги на Илон Мъск

Илон Мъск. Снимка: Guliver/Getty Images

Работа, семейство, родители, деца… Животът на всеки от нас е пълен с ангажименти, кой от кой по-важни и неотложни. Но имаме ли време да четем? Да, разбира се, и четем не само вкъщи, а и в метрото на път за работа и дори когато сме на почивка. Оказва се, че дори най-богатите хора на планетата успяват да отделят малко от ценното си време, за да се потопят в света на книгите. Пример за това е изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск, който казва, че четенето на книги, от епични фентъзи парчета като трилогията „Властелинът на пръстените“ до сложни книги за ракетно проектиране, е от решаващо значение за неговия успех.

Business Insider направи обстоен преглед на записите с интервюта на Мъск, качени в социалните мрежи и състави списък с 11-те книги, които според предприемачът-милиардер, всеки трябва да прочете.

1. „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин

Детството на Илон Мъск преминава в Южна Африка, където той е роден. След развода на родителите му, той избира да живее с баща си, който е машинен инженер и често се местят от едно място на друго. Той често е бил тормозен от своите ученици и дори получава прякора „Муцуната“ (Muskrat). За да избяга от самотата си, той често се обръща към книгите и научната фантастика се превръща в негово любимо четиво. Книги като „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин оформят мирогледа на Мъск за собственото му бъдеще. „Героите на книгите, които прочетох, винаги се чувстваха задължени да спасяват света“, казва милионерът пред „The ​​New Yorker“.

2. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс

Тази книга оказа силно влияние върху мисленето на Мъск, който я чете още като юноша в Южна Африка. В нея суперкомпютър намира „отговора“ на въпроса за смисъла на живота: числото 42. Мъск явно е бил толкова очарован от персонажите в нея, че изпращайки в Космоса спортния електромобил Tesla Roadster, той казва: „Не се паникьосвайте!“ – израз, който украсява корицата на някои от по-ранните издания на книгата. Нещо повече, в интервю през 2015 г., в което го питат кой е любимият му космически кораб, той отвръща: „Бих казал, че това е един от корабите от „Пътеводител на галактическия стопаджия“, чийто двигател използва принципа на невероятността, за да се движи в пространството.

3. „Бенджамин Франклин: Американски живот“ на Уолтър Исаксон

Бенджамин Франклин е един от първите, които доказаха, че мълнията е гигантски електрически разряд в атмосферата. Това става по време на известния му експеримент с хвърчило, довел до изобретяването на мълниеносеца. Той също има заслуги за изобретяването на очила с две различни оптични лещи. „Франклин е невероятен. Той беше предприемач, започна от нулата, но беше просто неудържим“, казва Мъск за известния американски политик, дипломат и учен.

4. „Дизайн или защо нещата не се чупят“, Джеймс Гордън

Когато Мъск стартира SpaceX, имаше само опит в програмирането зад гърба си, но той пое ангажимент да научи основите и на ракетната наука. Една от книгите, които му помогнаха в това начинание, беше „Конструкции, или защо нещата не се чупят“, популярен подход към конструктивното инженерство от британския материалист Джеймс Гордън. „Наистина е много, много добре, ако имате нужда от буквар по конструктивен дизайн“, казва Мъск в интервю за радиостанция KCRW. Заради интереса си към ракетната механика, Мъск участва в планирането и проектирането на ракетата SpaceX Falcon Heavy. „Причината да стана главен инженер или главен дизайнер не е мое желание. Това се случи, защото не можах да наема някого, никой не можа да се присъедини към проекта“, разказва Мъск по време на разговор за това как той планира да колонизира Марс.

още по темата
още от Техники за успех