нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Задайте тези 7 въпроса на хората, на които се възхищавате

Снимка: Shutterstock

Какво бихте направили, ако се озовете в един асансьор с човек, на когото се възхищавате, като например Уорън Бъфет, Илон Мъск или Бил Гейтс? Може би просто ще гледате в земята и ще си мълчите, но също така бихте могли да извлечете максимална полза от срещата с няколко кратки и интелигентни въпроса.

Макар че шансът да срещнете някой от тези хора е изключително нисък, във вашият живот вероятно има други възхитителни хора, от които вземате пример. Независимо дали става въпрос за най-добрия професионалист във вашата сфера на работа или за старшия мениджър, който работи на горния етаж, има няколко въпроса, които може да зададете на хората, на които се възхищавате, за да се поучите от техния успех. Ето и няколко от тях:

1. Кой е водещият фактор, който ви е направил успешни?

Всеки има различно разбиране за това какво означава да бъдеш успешен, но винаги е интересно да научите как хората са достигнали до позицията, на която се намират днес. Техните истории могат да ви дадат нови насоки и отговори на въпроси, които ви тормозят от дълго време. Те ще ви дадат по-добра представа за техните ценности и приоритети. И не на последно място, техните отговори могат да ви дадат нужната мотивация, за да преодолеете труден период във вашия живот.

2. Какви са вашите навици, които са ви помогнали по пътя към успеха?

Когато питате успешните хора за техните навици, вие може да получите по-добра представа за ежедневния им график. Истината е, че отговорите рядко са екзотични и в повечето случаи включват най-обикновени(и дори скучни) действия, които всеки човек може да направи. Както е казал Аристотел: „Ние сме това, което правим непрекъснато. Следователно, съвършенството не е отделен акт, а навик.“

3. Какви грешки сте направили по пътя към успеха?

Това е един от най-важните въпроси, които може да зададете на някого, тъй като той ви позволява да си извлечете поуки от чуждия опит. Ако го задавате често и слушате внимателно отговорите на другите, самите вие ще правите по-малко грешки.

още от Техники за успех