нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо изпращането на CV през лятото е добра стратегия?

Снимка: Shutterstock

Лятото има тенденция да се идентифицира с временни работни места или с работа за млади хора, които не искат да се задържат дълго време на същата позиция. Поради тази причина много хора, които са в активно търсене на работа, са склонни да оставят на пауза контактите си с оглед на факта, че много мениджъри по наемане на персонал вероятно са на почивка. Това може да е отчасти правилно, но летният сезон по много други причини може да бъде чудесен сезон за изпращане на автобиографии, пише eleconomista.es

Вместо да чакате до септември, има няколко причини, поради които автобиографията, изпратена в пика на лятото, може да бъде по-ефективна от всяка друга. Първата от тях е ниската конкуренция, тъй като много кандидати също са на почивка, особено тези, които разчитат на сигурна позиция и промяната на работното място не ги вълнува толкова много.

Освен това, през лятото много компании са склонни да започнат процеси на преструктуриране и може да имат на разположение повече време да разгледат някоя току-що пристигнала биография на човек, който си търси работа. 

"С по-малкото срещи, запълващи дневния ред и планирането за края на годината, мениджърите по наемане на персонал могат да имат повече време за сортиране на CV-та, провеждане на интервюта и запълване на свободни позиции", казва в интервю Жанел Билер, вицепрезидент на Adecco. 

Друго предимство на лятото като подходящо време за търсене на работа е, че тогава има по-малко на брой кандидати, а това увеличава шансовете ви за заемане на желаната от вас позиция.

Трябва да се вземе предвид обаче и евентуалното забавяне на целия процес, което може да отнеме седмици в зависимост от това кои професионалисти в компанията почиват, пише още изданието. 

още по темата
още от Техники за успех