нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо най-продуктивните хора стават в 4 сутринта?

Снимка: Shutterstock

Наскоро споделих моите мисли по въпроса какво правят предприемачите милиардери, за да бъдат продуктивни и през свободното си време.

По това време, обаче не знаех за съществуването на една прясна тенденция, засягаща  производителността, която печели популярност в последно време.

Голям брой успешни лидери и предприемачи, споделят, че са най-продуктивни през период от деня, когато по-голямата част от хората са все още под завивките, в състояние на дълбок сън.

Нов доклад, публикуван в Wall Street Journal, твърди, че времето около 4 часа сутринта може да е най-продуктивният период в деня. Причините за повишената производителност в този безобразно ранен час включват:

Липса на неща, които да ви отвличат вниманието( като деца или работа), преди изгрев слънце.

Никой не ви изпраща съобщения и имейли.

Няма какво да се види в социалните мрежи.

Производителността в този контекст не е задължително да бъде свързана с работа. Изглежда, че тенденцията е това „свещено време“ да се използва за неща, които да ви изпълнят с енергия и да създадат предпоставка за един по-успешен ден.

В зависимост от отделния човек, тези неща може да включват грижи за здравето, физически упражнения, време за семейството, личностно израстване и духовни занимания.  

Сред най-известните привърженици на тази тенденция може да намерим имена като това на Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, който започва сутрешната си рутина в 03:45 часа или пък директорът на Ellevest Сали Кроучек, която казва „Никога не съм по-продуктивна, отколкото в 4 часа сутринта.“

Предприемачът милиардер Ричард Брансън става малко по-късно, около 5 часа сутринта, за да се упражнява и да прекара малко време със своето семейство. Той казва, че ранното ставане го „поставя в добро състояние на ума, преди да се захване за работа.“

Дейвид Куш, главният изпълнителен директор на Virgin America, се събужда в 04:15 часа, за да проведе разговор с бизнес партньори от източното крайбрежие на САЩ. След това слуша спортното радио, прочита сутрешния вестник и отива до фитнеса.

Високата продуктивност, обаче иска и компромис. За да можете да  ставате призори, трябва да си лягате много по-рано. Това може да означава, че ще имате поп-малко време за социални контакти с приятели или пък за гледане на късния мач от плейофите.

Ако се чудите какво да правите с ранното си събуждане, за да си осигурите продуктивен старт на деня, предлагам ви тези 10 идеи.

1. Медитирайте.

Опра Уинфри и Ариана Хъфингтън започват своя ден с 20 до 30-минутна медитация. Отделянето на кратко време, всяка сутрин, за този ритуал, може да направи останалата част от деня ви лесна и приятна. Веднага ще забележите тежестта, която ще падне от раменете ви.  

2. Започнете деня с тренировка.

Физическите упражнения са очевиден избор в случая. Предприемачът Ръс Пери, който ходи на фитнес в 5 часа сутринта, казва: „Всъщност, успях да се сприятеля с няколко души с график и начин на живот, подобен на моя.“

3. Направете упражнение за дишане.

Шон Акор, автор на бестселъра „The Happiness Advantage“, съветва да дишате и издишате, докато гледате как дъхът ви влиза и излиза в продължение на две минути. Акор съветва да го правите всеки ден, тъй като това упражнение позволява на мозъка ви да се съсредоточи върху едно единствено нещо в даден момент, а това ще подобри нивата на щастие и ще понижи степента на стрес.

4. Спете с дрехите за тренировката.

Питър Шанкман, 44-годишен предприемач и основател на онлайн услугата HARO, казва пред WSJ, че спи с дрехите за тренировка и, че веднага си обува маратонките, след като се събуди. „Много трудно може да си легнеш отново, след като си сложиш обувките“, споделя Шанкман.

още от Техники за успех