нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Apple съди израелската фирма зад шпионския софтуер „Пегас"

Снимка: Getty images

Американският технологичен гигант Apple съди израелския разработчик на софтуер за наблюдение NSO Group, който продава шпионския си софтуер „Пегас“ (Pegasus) на правителствени и агенции агенции, което им позволява да хакват iPhone устройства и да четат данните, които те съдържат, включително съобщения и друга комуникации, предаде Си Ен Би Си.

В делото, заведено във федерален съд в Калифорния, Apple посочва, че продуктите на израелската фирма и нейната компания майка OSY Теchnologies са били използвани за взимане на прицел и и атакуване на потребители на Apple и че американски граждани са били следени чрез злонамерения софтуер.

По-рано тази година правозащитната организация Amnesty International, заяви, че е открила модели iPhone, принадлежащи на журналисти и защитници на човешките прага, заразени с шпионския софтуер на NSO Group. Той е бил използван за следени журналисти, правозащитници и политици.

NSO Group твърди, че продава продуктите си единствено на правоналагащи органи и разузнавателни служби и че предприема мерки срещу злоупотреби с нейния продукт. По-рано този месец израелската фирма бе включена в черния списък на американското министерство на търговията.

„Педофили и терористи могат свободно да оперират в технологични убежища, като ние предоставяме на правителствата законни инструменти за борба с това. NSO Group ще продължи да бъде защитник на истината“, каза говорител на NSO Group.

От Apple търсят пълна забрана на достъпа на израелския разработчик до софтуер, устройства или услуги на компанията. Освен това технологичната компания иска обезщетение от 75 хил. долара за нанесени щети.

Apple смята това дело за предупреждение към другите разработчици на шпионски софтуер.

„Стъпките, които предприемаме днес, ще изпратят ясно послание: в едно свободно общество е неприемливо да се използва мощен и подкрепян от държавите шпионски софтуер срещу невинни потребители и срещу тези, които искат да направят света едно по-добро място“, написа в Twitter Иван Кръстич, ръководител на инженерните въпроси, свързани със сигурността и архитектурата в Apple.

още по темата
още от Технологии