нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС иска да бъде „зад волана“ в производството на чипове

Снимка: Getty images

Европа ще се стреми да увеличи производствения си капацитет в стратегически сектори като този на чиповете, без обаче да се изолира от глобалните вериги за доставки. Това заяви пред Ройтерс  еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Бретон ще се срещне с главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър в Брюксел следващия петък и ще проведе видео разговор с Мария Марсед, президент на европейския отдел на TSMC.

„Засилването на нашата автономия не означава да се изолираме в свят, където веригите за доставки са глобални", коментира Бретон пред агенцията.

„В паралел с прочуването как да увеличим капацитета на Европа ще продължим да изграждаме мостове с международни партньори – само че ние ще бъдем зад волана“, каза още еврокомисарят.

Източници в Брюксел твърдят, че Бретон иска да привлече водещ производител на чипове, който да създаде голям завод за производство на полупроводници в ЕС. Това би помогнало за осъществяването на амбицията на Еврокомисията да получи достъп до най-модерните производствени технологии през идното десетилетие.

Гелсингър, който пое поста на главен изпълнителен директор на Intel през януари, вече изрази желание да създаде фабрика за производство на чипове в Европа като част от стратегията си за трансформация на компанията в глобален лидер както в дизайна, така и в сглобяването на полупроводници. За целта Intel ще започне да играе и ролята на „леярна“ (компаниите, които на практика произвеждат чиповете) или производствен партньор за фирмите, които са фокусирани върху дизайн на чипове.

Според източниците на Ройтерс от Брюксел обаче Бретон се надява да привлече тайванската компания TSMC, която е лидер в производството на чипове и разполага с най-модерните технологии.

 

още по темата
още от Технологии