нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Израелска компания създаде дрон за бране на плодове

Кадър: YouTube/OurCrowd

Все по-трудно става за земеделците да откриват берачи на реколтата си. Ограниченията за пътуване, въведени заради COVID-19, допълнително затрудниха сезонните работници и някои фермери се обръщат към дроновете с изкуствен интелект, пише Дъглас Брум за Световния икономически форум.

Миналата година правителствата в цяла Европа призоваха тези, които са загубили работата си заради пандемията, да помогнат за реколтата в страната си. Испания и Италия дори предложиха да разрешат на нелегалните мигранти да работят като берачи.

Сега израелската компания Tevel Aerobotics Technologies е изобретила летящ автономен робот (FAR), който използва изкуствен интелект, за да идентифицира и събира плодове.

Бране на най-доброто

Машината може да работи 24 часа на ден и да събира само зрели плодове. Тази иновация е пряк отговор на недостига на работна ръка. „Плодовете се оставят да изгният в овощната градина или се продават на част от върховат си стойност, докато фермерите губят милиарди долари всяка година“, казват от компанията.

Роботът използва алгоритми, за да локализира дърветата, да намери плодовете сред листата и да класифицира размера и зрелостта им. След това изработва най-добрия начин да се доближи до плода и да остане стабилен, докато бере плодовете. Дроновете са в състояние да берат, бе да си пречат един на друг.

Работа, която малко хора искат

Над 800 млн. тона плодове се произвеждат в глобален мащаб всяка година, формирайки пазар на стойност над половин трилион щатски долара.

„Трябва ни голям брой надеждни берачи и трябва да плащаме заплати, да организираме визи, настаняване, храна, здравеопазване и транспорт“, разказва Джон Уайт, главен изпълнителен директор на Marom Orchards, една от първите ферми за плодове, решили да използват новия робот за бране.

От Tevel посочват, че тяхното устройство с изкуствен интелект е създадено да допълва работата на берачите, а не изцяло да ги заменя. От компанията твърдят, че до 2050 г. ще има недостиг на 5 млн. берачи.

още от Технологии