нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изтеглянията на Signal и Telegram скачат след новите политики на WhatsApp

Shutterstock

Изтеглянията на Signal и Telegram – приложения за комуникация, фокусирани върху поверителността, нараснаха, след като потребителите започнаха да търсят алтернативи на платформата WhatsApp, която въведе нови политики, задължаващи потребителите да споделят своя телефонен номер със социалната мрежа Facebook и едноименната компания майка.

Приблизително 7.5 млн. нови инсталации в глобален мащаб има Signal в онлайн магазините App Store и Google Play в периода 6-10 януари според Sensor Tower. Това е с 43 пъти повече от седмица по-рано и е най-високият брой изтегляния на платформата както на седмична, така и на месечна база, пише CNBC.

Междувременно нови 5.6 млн. изтегляния са направени на Telegram от сряда до неделя миналата седмица.

Този ръст се обуславя от промяна в политиките за поверителност на WhatsApp от 4 януари, свързана с консолидацията му от Facebook, след като основаната от Марк Зукърбърг компания придоби платформата за комуникация в сделка за близо 20 млрд. долара – процес, който започна през 2014 година.

Съобщенията в WhatsApp са криптирани, което означава, че Facebook няма да има достъп до съдържанието на потребителите, но въпреки това, корпорацията има достъп до множество данни, събирани от WhatsApp – информация за регистрация на акаунт, телефонен номер, данни за трансакции, взаимодействие с трети страни, включително бизнеси, при използване на услугата, както и информация за параметрите на използваното мобилно устройство.

В изявление от WhatsApp обясниха, че обновлението на политиките не засяга поверителността на съобщенията, а споделената с Facebook информация помага за подобряване на инфраструктурата и сигурността.

Потребителите обаче започнаха да се пренасочват, а предприемачът Илон Мъск насърчи последователите си в Twitter да започнат да използват Signal. За платформата това създава нови предизвикателства, свързани с поемането на множество хора.

„Продължаваме да разбиваме рекордите за трафик и да добавяме капацитет, тъй като все повече хора се съгласяват с това колко не харесват новите условия на Facebook. Ако наскоро не сте успели да създадете нова група, моля, опитайте отново, Новите сървъри за готови да ви обслужват“, написаха от компанията.

 

 

Против новите правила се обяви и Rakuten Viber, откъдето изразиха възмущение. „Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина „поверителност“ до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността на потребителите за WhatsApp, но изглежда като нова демонстрация на неуважение към потребителите, която без съмнение ще продължи да се развива и в бъдеще“, смята главният изпълнителен директор Джамел Агауа.

Същевременно обаче WhatsApp не бележи спад според Адам Блекър от Apptopia. „Предположението ми е, че има много малък брой хора, които ежедневно използват WhatsApp, които наскоро са го изтрили. Дори тези, които изтеглят и използват Signal и Telegram, ще продължат да използват WhatsApp“, смята той.

 

още от Технологии