нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Компания на Мъск успешно вгради чипове в мозъка на прасета

Getty Images

Стартъпът Neuralink организира демонстрация в миналия петък, по време на която показа за първи път работата на новия си чип, предназначен за имлементиране в мозъка, предаде „Би Би Си“.

Прасето Гертруд е един от първите реципиенти на прототипа с размерите на монета. При поставянето на чипа върху специален екран в реално време бе възможно проследяването на невронната активност на животното. Това се случва чрез изпращането на безжични сигнали от процесора в мозъка.

„Това е като гривна Fitbit в черепа ви с малки жички“, коментира собственикът на компанията Илон Мъск по време на демонстрацията, в която бяха включени общо три прасета. „Всъщност много добре пасва... Може да се постави под косата ви и даже да не разберете“, добави още той. Според него устройството ще помогне за лекуването и контрола на неврологични състояния чрез телефони и компютри, включително деменция, Паркинсон и травми на гръбначния мозък.

Дългосрочната амбиция на предприемача е да достигне епохата на това, което той нарича „свръхчовешко познание“, отчасти за да пребори изкуствения интелект, който смята за толкова мощен, че може да унищожи човешката раса. Детайли около този свой проект Мъск започна да разкрива в края на месец юли чрез профила си в социалната мрежа Twitter.

Чипът се състои от 3000 електрода, прикрепени към гъвкави нишки, по-тънки от косата на човека, които могат да следят аквитността на 1000 мозъчни неверона. Работата върху редуциране на големината му ще продължи. Миналата година компанията кандидатства и за стартиране на изпитания върху хора.

още по темата
още от Технологии