нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Литва призова гражданите си да изхвърлят китайските си смартфони

Снимка: Getty images

Потребителите трябва да изхвърлят своите китайски смартфони и повече да не си купуват такива. Това призова Министерството на отбраната на Литва, предаде Би Би Си.

Съветът идва след изследване от страна на Националния център за киберсигурност на страната, според което китайските апарати за комуникация прехвърлят криптирани данни за използването на телефона към сървър в Сингапур.

Освен това те имат софтуер, който открива и цензурира термини и изрази като ''Свободен Тибет'', ''Да живее независимостта на Тайван'' или ''Движение за демокрация''. Софтуерът цензурира и повече от 449 термина. Функцията е била изключена за Европа, но в доклада се твърди, че  може да бъде активирана от разстояние по всяко време. Става въпрос за новите модели телефон на Xiaomi Mi 10T 5G.

Докладът също така откри недостатък и в модела P40 5G на Huawei, излагащ потребителите на риск от нарушения в киберсигурността. ''AppGallery, официалният магазин за приложения на Huawei, насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, където някои от приложенията са оценени от антивирусни програми като злонамерени или заразени с вируси'', се казва в изявление на литовското министерство на отбраната.

И двете компании отхвърлиха обвиненията и заявиха пред Би Би Си, че спазват законите и разпоредбите на страните, с които работят, и дават приоритет на киберсигурността и поверителността.

От българското предствителство на Huawei коментираха, че що се касае до използването на данни на Huawei телефони, AppGallery събира и обработва само данните, които са необходими, за да позволи на своите потребители да търсят, инсталират и управляват приложения на трети страни, по същия начин, както другите магазини за приложения. Petal Search и AppGallery са сертифицирани от European Privacy Seal за съответствие с GDPR.

още от Технологии