нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Развитието на ИТ сектора ще бъде в центъра на вниманието на Webit.Festival 2017

В София предстои един от най-очакваните годишни фестивали за технологии и иновации - Webit.Festival. Той ще се проведе на 25 и 26 април 2017 г.

Тазгодишното мото на Webit е "re:Inventing Europe’s Future", а фестивалът ще бъде платформа за дискусии на най-високо ниво за развитието на България и целия регион.

През последните години най-бързо растящият сектор в България - на информационните технологии, се асоциира основно с една дума - аутсорсинг. Но ИТ индустрията има потенциал за далеч по-перспективно развитие от работата като подизпълнител на големите в бизнеса, стига да използва в максимална степен възможностите на четвъртата индустриална революция. Един от най-добрите примери за това са 60-те процента растеж на облачните услуги в България, при средни 17% в световен мащаб. През миналата година глобалният пазар на този продукт за пръв път надмина $200 милиарда. Очакванията са растежът да се засилва.

С условията, които предлага, България има шанс да се утвърди като един от лидерите на иновативните пазари. Стига, разбира се, да преодолее добре познатите проблеми, като липса на квалифицирани кадри и правилно таргетирано за нуждите на индустрията образование.

За осма поредна година Webit.Festival ще адресира тези проблеми, с идеята да допринесе за развитието на предприемаческа екосистема в страната и целия регион на Централна и Източна Европа.

Събитието се провежда под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия, която поставя като основен приоритет дигитализирането на европейската икономика. Именно с тази мисия председателят на Webit.Foundation Пламен Русев, заедно с ректорите на три варненски университета и кмета на морската столица Иван Портних, създаде обидинение, което може да прерасне в организация на регионално ниво.

В момента в българския сектор на информационните технологии работят над 10 000 фирми, а само за 10 години работните места за експерти в тази сфера са се увеличили с 35 000. Общият приход на тези бизнеси за изминалата 2016 г. е около 5.5 милиарда лева, регистрираният ръст надвишава 5 на сто.

За радост, макар близо 70% от компаниите да създават продукти за износ, секторът вече не се движи само от чуждестранни играчи, а местните започват все по-често да се стремят към лидерство в региона.

По време на конференцията за софтуерни разработки Dev Summit лектори на най-високо ниво ще споделят ценен опит за това какво представляват DevOps, как да рационализирате и автоматизирате дейността си, Agile & DevOps, подобряване на производителността чрез DevOps, управление на внедрявания и инфраструктура чрез DevOps.

Конференцията ще срещне българския ИТ сектор с хора като Дон Додж (Developer Advocate, Google), Джонас Джакоби (VP, Cloud and Mobile Technology Strategy, IBM), Питър Хайнрих (Developer Evangelist, Amazon), Кристоф Ауер-Велсбах (Partner Innovation Leader Europe, IBM Watson), Патрик Хагърти (Technical Advocate, IBM Bluemix).

Не по-малко важна е възможността за комуникация с потенциални клиенти и някои от най-влиятелните хора на 5 континента.

Чрез Webit бизнесът в България има шанс да стане част от глобална екосистема от над 100 000 души, които градят дигиталното бъдеще на Европа и света, и да извлече максимална полза от това.

още от Технологии