Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Система за изкуствен интелект на Google си създаде „дете"

112

Снимка: Shutterstock

Учените, които работят по проекта Google Brain, съобщиха, че системата за изкуствен интелект е създала свое „дете“ , което превъзхожда всеки друг изкуствен интелект, разработван някога от човек, съобщава Digital Journal.  

Основният изкуствен интелект(ИИ) в проекта има способността да създава свои специализирани „деца“, които да му помагат да изпълнява задачите си по-бързо.

От Google представиха изкуствен интелект от типа „дете и родител“ за първи път през май. Наскоро компанията постави ново предизвикателство пред своята система за изкуствен интелект Google Brain – да създаде свое „дете“, което е по-напреднало от всеки проект, който хората са създавали до момента.

Изследователите от Google Brain обясняват пред списание Futurism, че са използвали специален тип обучение, за да направят „детето“ по-интелигентно от всеки ИИ, който са създавали в миналото.

„Детето“ е трябвало да разпознае и отбележи в реално време няколко вида обекти в сложни сцени, докато гледа видеоклип. Представянето на „детето“, което изследователите наричат NASNet, е било оценено от неговия „родител“, който носи названието AutoML. Работата на AutoML била да анализира резултатите и да даде съвети на NASNet за това как да подобри своето представяне.

След като е разиграл тестовете няколко хиляди пъти, NASNet е станал толкова добър в поставената му задача, че е надминал всички съществуващи системи за изкуствен интелект. В проведените опити NASNet е постигнал резултат, който 1,2% по-висок от всички предходни постижения и ниво на ефективност, което е с 4% по-добро. Работейки заедно, „детето“ и „родителя“ са успели да надминат всички човешки опити за създаване на по-интелигентен ИИ.

още от Технологии
19
Понеделник
Август