нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вече е факт: Таксита без шофьори тръгнаха из Пекин

снимка: apollo.auto

Китайският технологичен гигант Baidu стартира днес платена транспортна услуга без шофьори в Пекин, предаде АП. Както е известно проектът беше в изпитателна фаза от октомври 2020 г. и сега вече за първи път ще работи и с клиенти.

Засега проектът включва 10 коли, които ще се движат на територията на бивш индустриален парк, наречен „Шоуганг“ в западната част на китайската столица. Паркът е с размери от 3 кв. км. Колите спират, за да качат или оставят пасажери на 8 спирки. Всяко пътуване струва 30 юана, тоест 7,50 лв., а поръчката на таксито става чрез мобилното приложение Apollo Go. Таксито започва да се движи, едва след като всички пасажери са поставили своите предпазни колани.

По време на експерименталната си фаза, която започна през октовмри 2020 г., компанията е извършила 210 000 пътувания, което прави по 1400 пътувания на ден, за да събере достатъчно данни за евентуални непредвидени ситуации и да обучи изкуствения интелект как да реагира. Компанията планира да разшири дейността си до 30 градове в следващите 3 години.

За разлика от предишните демонстрационни версии на услугата, за първи път в колата няма да има „водач за спешни ситуации“.  „Вместо това на предната седалка ще има „отговорник по сигурността“, който да взема решения при непредвидени ситуации“, се казва в съобщение на компанията.

През годините Baidu разработи технологии за интелигентни автомобили, включително карти с висока разделителна способност. През 2017 г. бе основано подразделението за автономен транспорт Аполо (Apollo), припомня Ройтерс.

 

още от Технологии