нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Все по-близо до полета с аеро такси

Снимка: Getty Images

Звучи налудничаво, но след няколко години, ако посетите столицата на Франция, може би ще успеете да излетите с аеро такси от оживената Айфелова кула и да кацнете няколко минути по-късно на ъгъла на квартал "Монмартър", пресичайки небето на Париж. Изглежда като сън, но тази мечта става все-реална. Преди четири години германската компания Volocopter започна да привлича вниманието на медиите със своето предложение: електрически хеликоптер, лесен за управление като дрон, с възможност за вертикално излитане и кацане без да е необходима писта, което изглежда е идеалният начин за избягване на задръствания в големите градове, пише испанското икономическо издание eleconomista.es.

Изработен от въглеродни влакна, имитиращ атрактивните извивки на луксозен спортен автомобил, Volocopter се усправлява от силата на своите 18 ротора, задвижвани от енергията на девет електрически батерии, така че не отделя вредни емисии и е напълно безшумен. Той може да се издигне до 2000 метра височина, да достигне скорост от 100 километра в час и да вдигне до 450 килограма тегло.

На теория това звучеше като истинска революция, сбъдната мечта на сценарист на научна фантастика, способен да си представи небето на бъдещите градове, пресечени от незамърсяващи летящи кораби. На практика обаче оставаха няколко години за подобрения в прототипите, които не бяха готови за тестване.

Преди няколко дни Флориан Ройтер, главен изпълнителен директор на Volocopter, публикува следното съобщение за пресата: "Не можем да ви опишем колко се радваме да бъдем избраният производител в проекта за градска въздушна мобилност в региона на Париж. Ще отворим първите си търговски маршрути за въздушно такси през следващите две до три години и сме развълнувани да имаме потенциален партньор за стартиране тук в Европа. Растежът на тази индустрия ще допринесе за разработването на екологични индустриални решения и ще предложи на парижкия регион уникална комбинация от системи от мултимодален градски транспорт".

Столицата на Франция несъмнено е един от най-известните градове на планетата, комуникационен център за цяла Европа и освен това, място за следващите Олимпийски игри, след тези в Токио, които трябва да се проведат около 2024 г. Следователно Градът на светлината се превръща в оперативен център за тестовете на тази нова форма на градски въздушен транспорт.

Тъй като тази технология все още е във фаза на тестване, място за изпитания ще е далеч от центъра на Париж. Експерименталните полети на Volocopter ще се извършват на летището в Понтоаз, разположен на почти 35 километра северозападно от Париж.

През първата половина на 2021 г. германската компания ще се съсредоточи основно върху развитието на необходимата инфраструктура, първо във въздуха, а след това и в зоните за качване в близките сгради. Със съдействието на местния орган за гражданска авиация операциите по паркиране, излитане и кацане, както и тези, свързани с експлоатацията на превозното средство, било то поддръжка или електрическо презареждане, ще бъдат тествани от юни 2021 г. Мечтата да отидете на работа с летящо превозно средство изглежда все по-близо с всеки изминал ден. 

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Технологии