нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо Стив Джобс е забранявал на децата си да използват iPad

На 17 юли 2002 г. Стив Джобс е застанал в новия магазин Apple Store в СоХо, Манхатън, за голямото му откриване. Снимка: Марио Тама/ Getty Images. 

Когато Стив Джобс управлявал Apple, той бил пословичен сред журналистите с това, че или ги хвалел за техни статии, или - по-често - им обяснявал къде са сгрешили. "Аз бях сред получиталите на няколко от тези обаждания (с критки)", разказа преди време в популярен материал във вестник "Ню Йорк Таймс", който все още - 2 години по-късно, събира внимание сред родителите по света - Ник Билтън. "Но нищо не ме е шокирало повече от това, което г-н Джобс ми каза в края на 2010 г., след като приключи да ме "дъвче" за нещо, което бях написал за недостатък на iPad", продължава той. 

"Децата ви сигурно обожават iPad?", попитах аз, пробвайки да сменя темата на разговор. Първите таблети на компанията тъкмо изпълваха рафтовете на магазините. "Те не са го използвали", каза Стив Джобс. "Ние ограничаваме колко технология децата ни да употребяват у дома". 

Ето как продължава Билтън:

"Сигурен съм, че отговорих с ахване и втрещяване. Бях си представял, че домакинството на Джобс е като Рай на нърдовете: че стените са гигантски тъч екрани, масата за вечеря е направена от плочки от iPad-и, и че iPod-и се раздават на гостите като шоколадчета на възглавничка. Но, не, г-н Джобс ми каза, че съм доста далеч от истината.

От тогава съм се срещал с множество технологични изпълнителни директори и рискови инвеститори, които казват подобни неща - те изрично ограничават екранното време на децата си, често забранявайки употребата на всички джаджи във вечерите на учебните дни (от понеделник до петък, включително б.р.) и определяйки аскетични времеви лимити през уикендите. 

Бях объркан от този родителски стил. В крайна сметка, повечето родители изглежда, прилагат обратния подход, позволявайки на децата си да "плуват" в излъчването на таблетите, смартфоните и компютрите, ден и нощ. И все пак, тези технологични главни изпълнителни директори изглежда знаеха нещо, което ние останалите не знаем. 

Крис Андърсън, бивш редактор на Wired и сега ръководител на производителя на дронове 3D Robotics, въвежда времеви ограничения и родителски контрол на всяко устройство у дома. "Децата ми ни обвиняват с жена ми, че сме "фашисти" и прекалено загрижени за технологиите, и казват, че никой от техните връстници няма (у дома си) същите правила", каза той за петте си деца на възраст между 6 и 17 години. "Но това е, защото ние сме виждали опасностите от технологиите от първа ръка. Аз самият съм го виждал. Не искам да видя как това се случва на децата ми". 

Опасностите, за които той говори, включват излагане на вредно съдържание като порнография, тормоз от други деца и може би най-лошото - да станат пристрастени към устройствата си, също както родителите си. 

Алекс Константиноупъл, шеф на OutCast Agency - технологично фокусирана фирма за комуникации и маркетинг, казва че никога не е позволявала на най-малкия си син, който е на 5, да използва джаджи през седмицата, а на по-големите й деца на 10 и 13 им е разрешено да го правят само по 30 минути на ден, във вечерите на училищните дни. 

Евън Уилямс - основателят на Blogger, Twitter и Medium, и съпругата му Сара Уилямс, казват, че при липсата на техните iPad-и, двете им момчета имат стотици книги (да, книги), от които да си избират и да четат по всяко време. 

Как технологичните майки и татковци определят подходящата граница за децата си? Като цяло, тя се слага според възрастта. 

Децата под 10 години изглежда са най-податливи на пристрастяване, така че технитеродители налагат пълна забрана на всякакви технологии през седмицата. През почивните дни има лимити по 30 минути, до 2 часа, за употреба на iPad и смартфони. А за децата между 10 и 14 години, се позволява да използват компютри вечер през учебните дни. Но, само за писане на домашни работи. 

"Ние имаме стриктно правило за време без екрани за децата ни през седмицата", казва Лесли Голд, основател и главен изпълнителен директор на SutherlandGold Group - компания за технологични медийни връзки и анализи. "Но трябва да има разрешения, когато станат по-големи и имат нужда от компютъра за училище", допълва той. 

Въпреки че някои от родителите, работещи в нетехнологични фирми, които аз познавам, дават смартфони на децата си когато станат на 8 години, много от родителите в технологичните компании изчакват, докато детето им навърши 14. При това, тези тийнейджъри правят обаждания и пишат съобщения, но на тях не им се дава договор с тарифен план (към мобилен оператор) докато не станат на 16. И има едно правило, което е универсално сред технологичните родители, до които съм се допитвал.

(Продължава на страница 2.)

още от Технологии