нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Земята ускорява скоростта си на въртене, 2021 г. ще бъде най-кратката година

Guiliver/Getty images

Ако ви се струва, че 2020 г. се проточи прекалено дълго, сигурно ще се изненадате да научите, че всъщност нашата планета се е въртяла необичайно бързо. През миналата година 19 юли е бил денят, в който Земята е направила най-краткото завъртане около оста си откакто се водят такива наблюдения. Планетата е приключила завъртането с 1,46 милисекунди по-бързо от обичайните 86 400 секунди. Това показват данните на британската Национална физична лаборатория, институция, основана през 1900 г., която има за цел  да установява измервателни стандарти, предаде британското издание „Телеграф“.

Всъщност през 2020 г. рекордът за най-краткия измерен дотогава ден – регистриран през 2005 г. – е бил подобрен 28 пъти. Очакванията са 2021 г. да бъде най-кратката година, откакто се водят измервания.

Подобни измервания се правят със създадените през 60-те години на миналия век атомни часовници, които използват относителност спрямо неподвижни звезди.

Обратното на настоящата тенденция – в предишните десетилетия скоростта на планетата се забавяше. Затова от 70-те години до днес е трябвало да се добавят 27 секунди към атомното време, за да се синхронизират часовниците със забавящата се планета. Последната такава секунда бе добавена на Нова година 2016 г., когато часовниците  по света спряха за секунда, за да може въртенето на Земята да ги „настигне“.

Ефектът от високосните секунди може да е по-голям, отколкото си мислим. През 2012 г., когато трябваше да се прибави една високосна секунда, онлайн системите на Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, Linkedin, StumbleUpon блокираха и възникнаха проблеми с програми, написани на Java.  

Сега обаче имаме обратната тенденция и планетата ускорява въртенето си и скоро може да се наложи една секунда да бъде „изтрита“. „Много е възможно негативна високосна секунда да трябва да бъде извадена от измерването на времето, но засега е рано това да се прави. В момента тече международна дискусия в научните среди за бъдещето на високосните секунди“, коментира Питър Уибърли, старши научен сътрудник от Националната физична лаборатория. Някои страни например искат да преминат изцяло на атомно време и да преустановят прибавянето или изваждането на високосни секунди. Очаква се глобално решение да се вземе на Международната конференция по радиокомуникации през 2023 г.

още от Наука и здраве