нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Връщане към нормалното в ХоРеКа сектора ще отнеме над 5 години

Снимка: Shutterstock

Чакаме с нетърпение 1 март, с надеждата, че заведенията ще заработят отново. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.  

"Всички мерки ще бъдат спазени при очакваното отваряне на заведенията на 1-ви март. Ние като индустрия не искаме да разчитаме на помощи, считаме, че можем да работим в нормален режим. Ние не сме на мнение, че трябва на всяка цена да отворим и след 5 дни да затворим. Ако ще отваряме, искаме да работим в нормален режим, защото едно отваряне струва доста сериозни средства на хора, които трябва да заредят обектите си", каза Димитров. 

По думите му, ресторантьорството и хотелиерството е най-пострадалият бизнес и то в световен мащаб, а връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация.

Димитров подчерта, че БХРА подкрепя масовата ваксинация и счита, че това е един от пътищата за връщане към нормалността.

"Ваксинацията в никакъв случай не трябва да влияе върху отношенията работодател-служители. Дали да си поставиш ваксина е личен избор и всеки, който предприеме такава стъпка, трябва да бъде убеден, че това е правилното решение за него, за семейството му и за обществото. Изискването един човек да е ваксиниран, за да бъде нает на работа, е неудачно, неуместно и противоречи на здравата логика и право на всеки гражданин да реши как да действа в такава ситуация", добави зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. 

още от Туризъм