Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Често срещани въпроси за багажа в самолета

Снимка: Shutterstock

Когато летим със самолет, едни от най-специфичните правила са тези за багажа и е добре да ги познаваме, за да имаме безпроблемно и спокойно пътуване.

Какви са ограниченията за ръчен и регистриран багаж, както и какво можем и не можем да качим на борда на самолета, посочват в съобщение експертите от онлайн агенцията eSky.

Ръчен багаж

Без значение дали пътувате с редовна или нискотарифна авиокомпания, в цената на билета има включен ръчен багаж с посочени от компанията размери, които не трябва да се надвишават. Ако това се случи, пътникът подлежи на санкции, а именно да заплати определена такса на летището. В повечето случаи позволеният за качване на борда ръчен багаж е с размери 55x40x23 см и тегло, което варира според авиокомпанията между 6 и 10 кг. Размерите на ръчния багаж се следят по-стриктно при нискобюджетните компании, при които е възможно, служител на летището да ви помоли да сложите багажа си в определените за това кошове. За да бъдете по-гъвкави, ползвайте сак, вместо твърд куфар.

Отскоро, две от най-ползваните в България нискотарифни авиокомпании въведоха ново правило, свързано с ръчния багаж. При липсата на закупен предварително приоритетен бординг е възможно ръчният багаж да бъде качен не на борда, а в багажното отделение.

Регистриран багаж

Все по-често редовните компании, по примера на нискобюджетните, не включват в цената на билета регистриран багаж, за да могат да предложат по-ниски цени. Голям куфар може да се добави допълнително, като цените варират според компанията, дестинацията и сезона. Размерите на регистрирания багаж са строго индивидуални за всяка компания, но в повечето случаи са доста големи и е трудно да бъдат надвишени. Тук по-важно е да се вместите в килограмите, които варират между 20 и 32 килограма.

Специален багаж

Продължава на страница 2.

още от Туризъм