нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Докъде летяха българите през 2020 година

Източник: eSky.bg

Авиоиндустрията и туризмът са сред секторите, които понесоха най-тежките удари от глобалната пандемия. Въпреки това, нови данни на eSky.bg показват, че резервациите за самолетни билети в България през 2020-та са намалели с 50%, в сравнение с 2019-та - процент, по-малък от очакванията на индустрията. Съвсем очаквано обаче, настъпва разместване в най-предпочитаните за полет дестинации през годината с тежки и продължителни ограничителни мерки.

Ако в последните няколко години бяхме свикнали да виждаме Лондон като предпочитана дестинация сред българите, то през 2020 година София води с 52%, следвана от Лондон с 14% и Варна с 13%. Други предпочитани дестинации са Айндховен, Мюнхен, Виена, Франкфурт, Берлин и Милано.

Източник: eSky.bg

В сравнение с 2019 г., през 2020 г. броят на резервациите, направени от българи за вътрешни полети, е намалял с 14%. Представители на компанията твърдят, че по време на пандемията се ражда нова тенденция, наречена “travel bubble”, която се състои в това хората да пътуват в чужбина, в съседни или относително близки страни. Тази тенденция се потвърждава и от данните на eSky: спадът на междуконтиненталните полети е по-голям от този на континенталните пътувания. През 2020 година междуконтиненталните полети са намалели със 75%, а вътрешноконтиненталните - само с 48%.

Броят на продадените застраховки за пътуване през 2020 г. е  по-нисък от този през 2019 г., но броят на резервациите с включена застраховка се е увеличил. “През 2019 г. само 15% от резервациите са имали застраховка за пътуване. 2020 г. и пандемията от коронавирус промени коренно ситуацията - застраховка се купува на всеки 3 резервации на сайтовете на eSky”, казва Инга Вавриняк-Гачек, директор “Маркетинг и комуникации” в компанията.

И през 2020 година агенцията отчита спад на цените на двупосочните самолетни билети. Средната цена на самолетен билет през 2020 г. е с 20% по-ниска в сравнение с 2019 г. Най-скъпият билет, закупен през 2020 г. от онлайн туристическа агенция eSky e междуконтинентален и струва 6,947 евро.

 

още от Туризъм