нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гражданската авиация няма да се възстанови преди 2023 г., прогнозира собственикът на British Airways

Гражданската авиация няма да се възстанови на нивата си от преди глобалната пандемия от коронавирус преди 2023 г. Това заяви Уили Уелш, изпълнителен директор на International Airlines Group, конгломерат, който притежава британския превозвач British Airways, ирландския превозвач Aer Lingus, испанската нискотарифна авиокомпания Vueling и други самолетни компании.

„Клиентите не се страхуват. Виждаме, че когато правителствените ограничения паднат, потребителите веднага реагират и продажбите на билети силно се увеличават“, добави той.

„Но всеки, който мисли, че това е временен спад, ще бъде силно разочарован. Живеем в напълно нова ситуация, която не може да се превъзмогне с няколко временни мерки. Предстоят структурни промени в авиационната индустрия, за които ще са ни необходими нови капиталови средства“, обясни Уелш. Той добави, че досега компанията е платила 1,1 млрд. паунда компенсации на клиенти, поради отменени полети.

AIG  отчете загуба от 2,4 млрд. евро за второто тримесечие. Броят на пасажерите в периода април до юни е спаднал с 98% на годишна база. Компанията обяви, че обмисля да съкрати 12 000 служителя от общо 45 000 души персонал. Компанията ще набере 2,75 млрд. евро капитал, който да бъде предназначен за реформи, като основният акционер на IAG – Катарските авиолинии вече са дали одобрение за сделката.  

още от Туризъм