нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Исландия с нова програма за възраждане на туризма - ухажва заможни чужденци

Guiliver/Getty images

Най-отдалечената европейска държава Исландия обяви нова програма за възраждане на туризма в страната. Тя обаче е насочена предимно към чужденци, които имат гарантирани месечни доходи от поне 1 млн. исландски крони, равняващи се на 6200 евро.

Според програмата всички граждани на страни, които принципно нямат нужда от виза и отговарят на горното условие, могат без ограничения да посетят страната и да останат без допълнителни документи за период от шест месеца. Исландия се опитва да се позиционира като „оазис“ на ниска заболеваемост от COVID-19 и освен всичко друго, страната се опитва да привлече и високоплатени професионалисти, които да работят на спокойствие от разстояние. От март насам там са регистрирани общо 5000 инфекции от коронавирус и 25 смъртни случаи, предаде Блумбърг. 

През последните години тя приемаше средно по близо 2,5 млн. туристи годишно, което е 7 пъти повече от  нейното население. Дори и след падането на повечето ограничения срещу COVID-19 през тази година обаче броят на туристите е с 80% по-малко от обичайно.

Затова новата стратегия включва изграждане на петзвездни къщи за гости, бунгала и хижи в ниско населени местности, в които са предоставени всички луксозни удобства, но и чиято цена започва от 2000 евро на вечер. Само през тази година компанията Buuble Hotel 18  подобни сгради, намиращи се в отдалечени гори или край пусти брегове.

още от Туризъм